Σπρώχνουν την Ελλάδα στο γκρεμό

Σπρώχνουν την Ελλάδα στο γκρεμό

Μια μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στην Ελλάδα. Εκτιμά ότι θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους και προβλέπει χρηματοδοτικό κενό

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η Standard and Poor’s το απόγευμα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες από “Β” σε “CCC” (Junk).

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μερική αναδιάρθρωση των χρεών της ή σε επιμηκυνση αποπληρωμής.

Το νέο χτύπημα έρχεται μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα και μετά την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας φοροκαταιγίδας.

Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην πείθει ότι έχει πραγματικά σχέδιο αποτελεσματικό για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στην ανακοίνωση της Standard and Poor’s εκτιμά ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό από το 2012 και οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στη βοήθεια θα θεωρηθεί ως ντε φάκτο χρεοκοπία.

Επίσης αναφέρει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος είναι μεγάλοι, καθώς υπάρχουν έντονες πολιτικές διαφωνίες.

ΥΠΟΙΚ: “Η έκθεση βασίζεται σε φημολογίες”

Η νέα “βαριά” υποβάθμιση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίοι σημείωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης παραβλέπει την προσπάθεια της κυβέρνησης και τις διαβουλεύσεις των εταίρων μας για την παροχή νέας βοήθειας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

“Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας”.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα