Νέο "ψαλίδι" 20% στους μισθούς του Δημοσίου

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
(ICON PRESS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ICON PRESS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ) ICON

Νέα μείωση των μισθών στο Δημόσιο και μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Αναδρομική η ισχύς του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ. Διαβάστε όλα τα μέτρα "φωτιά" στο NEWS 247

Μιλώντας ενώπιον μελών του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου IIF, αναφέρθηκε επίσης σε "μέση μείωση 4% στις συντάξεις" στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και επανέλαβε την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζόμενους το 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κατάργηση φοροαπαλλαγών με δημοσιονομικό όφελος 0,6% του ΑΕΠ η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011.

Για το τέλος ακινήτων ανέφερε ότι το όφελος θα είναι 1,1% του ΑΕΠ και ότι θα ισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, ως και το 2014.

Στην ομιλία του, ανέφερε ακόμη, ότι ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις είναι η είσπραξη 28 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014.

Στις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ισοδυναμούσαν με μέτρα πολλαπλάσια των 4 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που εφαρμόζονταν όλα μαζί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν συνδυαστικά. Ωστόσο, η εκτίμηση για τα 7 δισ. είναι από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσει και η Τρόικα εφ' όσον έρθει στην Ελλάδα, αλλά και να πειστεί ότι με αυτά τα μέτρα μπορούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί συντεταγμένης χρεοκοπίας

Τα σενάρια περί "συντεταγμένης χρεοκοπίας" διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας "λυπηρό" το γεγονός ότι αναγκάζεται να διαψεύδει κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας.

"Τα δημοσιεύματα αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως υλικό για να ανακυκλωθεί η συζήτηση αυτή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούν σχόλια πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων που, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δεν εκφράζουν ούτε την ευρωζώνη, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα, πως υπήρξαν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο της κας Λαγκάρντ, του κ. Τρισέ και τη δική του.

"Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανένα δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος τόνισε, πως η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει κανένα σενάριο για περικοπή 50% του ελληνικού χρέους.

"Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια συζήτηση", ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδια ελεγχόμενης πτώχευσης που περιλαμβάνουν "κούρεμα" χρέους 50%.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόσθετα μέτρα εν μέσω σεναρίων χρεοκοπίας

SHARE: