Νέο σκάνδαλο: ΜΚΟ εθελοντικής πυρόσβεσης βάζει “φωτιά”. Αποκόμισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Νέο σκάνδαλο: ΜΚΟ εθελοντικής πυρόσβεσης βάζει “φωτιά”. Αποκόμισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Ποσό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ φέρεται να αποκόμισε παράνομα εθελοντική οργάνωση Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη. Δικογραφία σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου. Δωρεά είχε κάνει ο Φούχτελ

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος διοικητικού συμβουλίου εθελοντικής οργάνωσης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για την Εθελοντική Οργάνωση Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α), ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το εν λόγω σωματείο υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητικής δωροδοκίας από εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της, για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να αποσπάσουν, με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Πως αποσπούσαν τα χρήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με:

*το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών

*τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Όπως ανακοίνωσε, παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

Η εν λόγω ΜΚΟ, στις 13/02/2014, σε δημοσιεύματα που φωτογράφιζαν τη παράνομη δράση της είχε απαντήσει τα εξής:

Ανώνυμη καταγγελία εστάλη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης πριν από μερικούς μήνες. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του προϊσταμένου μας Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χωρίς καν να μας ζητήσει στοιχεία και διευκρινήσεις, ως η ηθική τάξη επιβάλει, ή να διενεργήσει μία Ε.Δ.Ε., απέστειλε την ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία πράγματι διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Μία έρευνα που διεξήχθη με κόστος του Έλληνα πολίτη, τη στιγμή που με Νόμους χαρίζονται δισεκατομμύρια ακόμα και σε λαθρεμπόρους πετρελαίων, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός πεινάει και για μια υπόθεση που θα μπορούσε ο ίδιος να ελέγξει και αν έκρινε να την έστελνε στον Εισαγγελέα.

Εφόσον προηγουμένως ελεγχθήκαμε όλως συμπτωματικά από την εφορία και από το ΣΔΟΕ, γιατί άραγε αποστέλλει την ανώνυμη καταγγελία ; Δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα ; 

Πράγματι παλαιότερα δεν είχαμε πινακίδες, διότι ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε οικονομικά. Μέσω εγγράφων και πολιτικών υποσχέσεων 3 Υπουργοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν με απαλλαγή από το κόστος ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα, ο καιρός όμως περνούσε και έτσι αναγκαστήκαμε να βγάλουμε πινακίδες με τη βοήθεια χορηγών. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε για τα εθελοντικά μας οχήματα πάνω από 150.000 €.

Τα περί οχημάτων και παλαιότητας είναι παιδαριώδη. Τα περί αποσυρμένων, αστεία. Όλα τα οχήματά μας έχουν καταλληλότητα και ελέγχτηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο εξέδωσε πινακίδες. Από πότε ανώνυμοι καταγγέλλοντες υποκαθιστούν και το Υπουργείο Μεταφορών;

Απάντηση στο σκεπτικό της καταγγελίας:

    Είμαστε πιστοποιημένοι μέσω εγγράφου .

    Είμαστε ενταγμένοι στο Μητρώο της ΓΓΠΠ .

    Έχουμε δικαίωμα δημιουργίας Σταθμών.

    Έχουμε δικαίωμα εκπαίδευσης .

    Έχουμε δικαίωμα να συνεργαζόμαστε με τους Δήμους .

    Έχουμε δικαίωμα μέσα από τις απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και με τον έλεγχο των παρέδρων και επιτρόπων, να εισπράττουμε οικονομικές ενισχύσεις από Δήμους, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη Νομοθεσία, οι οποίες είναι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατατίθενται στον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Χωρίς να απαιτείται από τις εθελοντικές οργανώσεις – συλλόγους, διατηρούμε με δική μας πρωτοβουλία βιβλία Β΄κατηγορίας, που διασταυρώνονται από την εφορία και μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή αυτόματα και όχι απλά βιβλία που προβλέπεται για τους εθελοντικούς συλλόγους.

Δεν διαπράττουμε το αδίκημα της αντιποίησης αρχής. Η στολή, όπως όλες οι οργανώσεις (Ερυθρός Σταυρός και άλλες εθελοντικές οργανώσεις) είναι νομιμότατη και δεν επιδέχεται καν συζήτησης.

Το ζήτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει επιλυθεί με την τακτοποίηση αυτών και την έκδοση κρατικών αδειών κυκλοφορίας τις οποίες πληρώσαμε.

Με τα στοιχεία που καταθέτουμε στην Αστυνομία αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανώνυμη καταγγελία είναι αβάσιμη και περίεργη και ότι πρόκειται περί μυθευμάτων. Καταθέτουμε την πιστοποίηση που μας έχει δώσει η ίδια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και την ένταξη στο μητρώο. Δύο διαφορετικά έγγραφα.

Αναρωτιόμαστε κι εμείς για ορισμένα πράγματα:

Πώς μπορεί το ΠΣ να πιστοποιεί; Έχει πιστοποιημένα προγράμματα; Έχει πιστοποιημένα βιβλία; Έχει πιστοποιημένες διαδικασίες και αν ναι από πότε; Μήπως βαπτίσθηκε «Φορέας Πιστοποίησης» χωρίς να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές; Δε γνωρίζω, ας μας το πουν.

Αναρωτιόμαστε γιατί εφόσον όλες ανεξαιρέτως οι εθελοντικές οργανώσεις εκπαιδεύουν τα μέλη τους, όπως το πράττουμε κι εμείς σε ειδικές εγκαταστάσεις σε εκπαιδευτικό κέντρο, πώς είναι δυνατόν αυτό να αποτελεί κατηγορία.

Οι ισχυρισμοί είναι όλα αθλιότητες που καταρρίπτονται. Σκοπός τους είναι με ανώνυμες καταγγελίες να εκθέσουν το ΕΣΕΠΑ και εμένα προσωπικά. ΑΙΣΧΟΣ!

ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

Θεωρούμε ότι είναι εσκεμμένη ενέργεια. Η τακτική που εφαρμόζεται ενάντια στην προσπάθεια κάθε σοβαρής και έντιμης προσφοράς των Ελλήνων Πολιτών, που θέλουν να στηρίξουν τη χώρα αυτή τη δύσκολη στιγμή, με χρήση κουκουλοφόρων και συντεχνιών δε θα αποδώσει .

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον αυτών που αντιστέκονται, καθώς και να αχρηστέψουν κάθε προσπάθεια του Έλληνα πολίτη να αυτοοργανωθεί και να προστατέψει τον εαυτό του.

Κατά την άποψή μου – πρόκειται περί πολιτικών διώξεων εναντίον εμού προσωπικά και όλων των εθελοντών, που δεν σκύβουν το κεφάλι, ξεκινώντας από εμάς ως μεγάλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας .

Παρόμοια γεγονότα συνέβησαν τόσο με το «Χαμόγελο του Παιδιού», που μετά έρευνα ετών τέθηκε η καταγγελία στο αρχείο, όσο και με τους «Γιατρούς του Κόσμου», όπου ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες, ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν 2 φορές ψάχνοντας για ναρκωτικά .

Η προσπάθεια δε, να περάσει ο νέος Νόμος για τους Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, διαλύει στην ουσία το εθελοντικό κίνημα υποχρεώνοντάς το να ενταχθεί σε ένα αποτυχημένο σύστημα υπό τον έλεγχο του ΠΣ.

Θεωρούμε πολιτική δίωξη το γεγονός, επειδή εμείς αντιστεκόμαστε σθεναρά και αποτελεσματικά απέναντι στην πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν . Ήδη το νομοσχέδιο αποσύρεται ως έχει.

Γιατί όμως κάνουν έρευνες και διαρρέονται απόρρητα ερευνών κ.τ.λ.;

Ενδεχομένως γιατί θέλουν όλοι οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Εθελοντικών Οργανώσεων να τρομοκρατηθούν και να υποκύψουν στη θέληση κάποιων.

Προσπάθησαν να το πετύχουν ακόμα και με άνοιγμα των προσωπικών λογαριασμών, δικών μου και της συζύγου μου, όμως τους διέψευσε η πραγματικότητα:

Έσοδα οικογενειακά:  2009 – 70.479,55 €

                                  2010 – 48.136,28 €

                                  2011 – 53.613,89 €

                                  2012 – 48.432,41 €

                                  2013 – 47.611,20 €

Από πώληση 3 ακινήτων επιπλέον: 82.500,00 €

Να σημειωθεί, ότι η οικογένειά μου αποτελείται από 3 άτομα (η μητέρα μου, η σύζυγός μου και εγώ), έχουμε εισοδήματα από 3 συντάξεις συνολικά και παλαιότερα και από μισθώματα, μένουμε σε ιδιόκτητη κατοικία από αντιπαροχή και είχαμε από παλιά στην ιδιοκτησία μας 7 διαμερίσματα τα οποία πλέον είναι 4.

Περιέργως η απάτη του 1.000.000 € που ερευνάται για το ΕΣΕΠΑ και διαδίδεται μέσω του τύπου, μου μείωσε την περιουσία κατά 3 ακίνητα και, όπως διαπίστωσαν, έχω μόλις 2.500 € σε μετρητά, ενώ κάποια στιγμή, σε μία έκτακτη περίπτωση θέματος υγείας, αναγκάστηκα να δανειστώ από φιλικό μου πρόσωπο το ποσό των 5.000 € τα οποία φυσικά επέστρεψα και γιατί ; Γιατί έχω βοηθήσει το Ε.Σ.Ε.Π.Α. με μεγάλα ποσά όταν οι άλλοι τα έβγαζαν έξω από την Ελλάδα .

Αγανακτώ λοιπόν και δημοσιοποιώ, πέραν των άλλων, και την προσωπική οικονομική μου κατάσταση.

Για το ΕΣΕΠΑ

Νίκος Σαχινίδης Πρ. Δ.Σ. Ε.Σ.Ε.Π.Α.”

Έπεισαν και τον Φούχτελ

Στα “δίχτυα” της ΜΚΟ είχε πέσει και ο εντεταλμένος υφυπουργός της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα Γιόακιμ Φούχτελ.

Προσφάτως, ο γερμανός πολιτικός δώρησε στη ΜΚΟ οχήματα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στα τέλη του 2013 στη Γερμανία έγινε τελετή παράδοσης στην ΕΣΕΠΑ πέντε οχημάτων τα οποία ήταν “δωρεά του Ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας προς το ΕΣΕΠΑ” και είχαν χωρητικότητα 10.000 λίτρων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα εν λόγω οχήματα επρόκειτο να μετατραπούν σε πυροσβεστικά βυτιοφόρα.

Η παράδοση των οχημάτων είχε γίνει σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της 4ης ελληνογερμανικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη, με παρόντα ανάμεσα σε άλλους τον Γιόακιμ Φούχτελ αλλά και τον πρόεδρο του ΕΣΕΠΑ Νίκο Σαχινίδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα