"Νέος αγρότης ψάχνει": Το πρόγραμμα με επιδοτήσεις μέχρι 40.000 ευρώ

"Νέος αγρότης ψάχνει": Το πρόγραμμα με επιδοτήσεις μέχρι 40.000 ευρώ
INTIME NEWS

Τη δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δίνει την ευκαιρία στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών». Πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

Με στόχο, όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ηλικιακή ανανέωση του αγροδιατροφικού τομέα  ξεκινά με το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» που  μεταξύ άλλων  εισφέρει στην αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της γεωργίας. Πάντως όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο η ενίσχυση υποψηφίων νέων γεωργών αφορά όσους δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδο τους στον τομέα της γεωργίας

Προκαταβολικά το 70%

Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, υπογραμμίζει  ότι το πρόγραμμα προβλέπει προκαταβολές που φτάνουν το 70%. «Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι και η απλοποίηση στη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, καθώς καταργούμε τη διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων. Για πρώτη φορά, τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ακόμα και η αξιολόγηση των αιτήσεων. Στόχος μας είναι μάλιστα να μην υπάρξει παράταση και τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών» αναφέρει.

Στα 35.000-40.000 ευρώ η ενίσχυση

Σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση ανά νέο αγρότη που φτάνει στα 35.000 ευρώ – 40.000 ευρώ (με προσαύξηση έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης).

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Στυλιο:

  • Το μέτρο απευθύνεται σε ενήλικες που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της υποβολής του αιτήματος στήριξης.
  • Για την ένταξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αίτηση και επιχειρηματικό σχέδιο με διάρκεια από 3 έως 4 έτη.
  • Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
  • Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Η κατανομή

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει  12 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγρότες
SHARE:

24Media Network