Νέου τύπου τεκμήρια για τους φορολογούμενους: Από κόσκινο τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών

Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Άμεση ενεργοποίηση των εγκυκλίων για τον έλεγχο των εισοδημάτων με βάση αντικειμενικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία

Τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων μπαίνουν στο "στόχαστρο" της Εφορίας, όπως σημειώνει o γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει την πλήρη ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων», μία μέθοδος που θα συμβάλει στον εντοπισμό μη δηλωθέντος εισοδήματος από την πλευρά των φορολογούμενων.

Αξιοποιώντας τις εν λόγω τεχνικές, οι ελεγκτές της Εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, τις τραπεζικές καταθέσεις, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, δάνεια και άλλες συναλλαγές.

Σε περίπτωση που το εισόδημα που θα προσδιοριστεί από τον έλεγχο υπερβαίνει το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει.

Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το «χάσμα» θα καταγράφεται ως αποκρυβέν εισόδημα, και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%.

Αποκαλύπτει ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 15.000 φορολογούμενους για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 130.000 οφειλέτες για χρέη συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν εισπραχθεί περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: Τύπος της Κυριακής

SHARE:

24Media Network