Νιούμαν: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κώμα

Νιούμαν: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κώμα

Τους κινδύνους για νέα υποτροπή της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη οκταετία επισημαίνει ο πρόεδρος του ABC. Εκτιμά ότι οι αντοχές της αυστραλιανής οικονομίας έναντι νέου οικονομικού σοκ είναι πολύ καλύτερες από άλλων κρατών

Επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κώμα, ο πρόεδρος του εθνικού αυστραλιανού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ABC και κορυφαίο στέλεχος αυστραλιανών επιχειρήσεων Μόρις Νιούμαν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως είναι εμφανής ο κίνδυνος νέας "κατακλυσμικής" υποτροπής την προσεχή οκταετία.

Εκτιμά, ότι οι αντοχές της αυστραλιανής οικονομίας έναντι πιθανού, νέου οικονομικού σοκ είναι πολύ καλύτερες από τις αντοχές της οικονομίας άλλων κρατών, αναφέροντας ωστόσο ότι για την πλήρη θωράκισή της απαιτείται η λήψη μέτρων τα επόμενα χρόνια.

Τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, να αποτραπεί η επιβολή νέων φόρων, να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός και να εδραιωθεί ένα ελαστικό σύστημα εργασιακών σχέσεων.

"Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κρίση, η παγκόσμια οικονομία συντηρείται με τεχνητά μέσα, παρά τη διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής", σχολιάζει ο Μόρις Νιούμαν.

Αναφέρει μάλιστα πως αποτυχημένες πολιτικές κυβερνήσεων, άνοδος του κόστους κοινωνικής περίθαλψης και αστάθεια της αγοράς μπορεί να προκαλέσουν κρίση με πιθανές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, όπως εκτιμά, θα ωφεληθούν από μία τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, συνεχίζει, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των επενδύσεών τους από δυνητικούς κινδύνους.

Οι Αυστραλοί πολίτες, καταλήγει, πρέπει να πιέσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

SHARE:

24Media Network