Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντός του έτους η εκταμίευση της δόσης, αν εκπληρώσετε τους όρους

Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντός του έτους η εκταμίευση της δόσης, αν εκπληρώσετε τους όρους
Στιγμιότυπο από την συνδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, στις Βρυξέλλες (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) Eurokinissi

Στην Ελλάδα την Τρίτη κλιμάκιο της τρόικας. Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους. Τι δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup

Εκπρόσωποι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας.

“Θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε ότι η επόμενη δόση προς την Ελλαδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο.

“Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα” δήλωσε επίσης ο Ντάϊσελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τόνισε.

“Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί”ανέφερε ακόμη ο Ντάϊσελμπλουμ.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ως το τέλος του χρόνου ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. Ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε τέλος και αυτός ότι η δόση του ενός δισ. ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα θα μπορούσε να εκταμιευτεί ως το τέλος του χρόνου.

“Χρειάζεται πολλή δουλειά”

Προσερχόμενος στο Eurogroup και κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε καλό δρόμο βλέπει ότι έχει μπει η Ελλάδα και ο κ. Σόιμπλε

“Η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο”, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε ωστόσο ότι “υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία με την τρόικα”, τα οποία, όπως διευκρίνισε, είναι αντιμετωπίσιμα.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από τις Βρυξέλλες, προέβη στην παραπάνω δήλωση προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Στουρνάρας: Έχουμε κάνει πολλά

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα