Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική μεριά απέρριψε πρόταση που δεν ήταν τελική

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική μεριά απέρριψε πρόταση που δεν ήταν τελική
Συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά τη διακοπή του Eurogroup. Τι είπε για την τακτική της Ελλάδας και την απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα

Σκληρός και κυνικός ο Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη τύπου, για το Eurogroup, που σήμανε το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Τόνισε ότι “η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις και πρόσθεσε ότι οι άλλοι υπουργοί θα έχουν δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουν για τις συνέπειες και να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο”.

“Η Ευρωζώνη θα παραμείνει σταθερή. Εξεπλάγην αρνητικά από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είχα πει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική πλευρά έφερε σε τέλος τις συνομιλίες χθες γιατί αποφάσισε να ανταποκριθεί αρνητικά στις προτάσεις που οι Θεσμοί έβαλαν στο τραπέζι. Η κοινή γνώμη των υπολοίπων κρατών είναι ότι λυπούνται πάρα πολύ για αυτή την εξέλιξη. Η ελληνική μεριά απέρριψε τις προτάσεις που ήταν στο μέγιστο της ευελιξίας που το Eurogroup επέτρεπε στη δεδομένη χρονική στιγμή λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα. Στόχος ήταν η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και δείξαμε ευελιξία”, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:

“Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε μια δική της πρόταση στο δικό της κοινοβούλιο. Η διαδικασία δεν είχε τελειώσει από εμάς, οι προτάσεις δεν ήταν τελικές γιατί δεν είχαν συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup και πριν τις δούμε εδώ, η ελληνική κυβέρνηση δίνει την επιλογή του όχι σε προτάσεις που δεν ήταν τελικές. Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ. Θα συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα μας για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης”.

“Δεν μπορώ να εξηγήσω τι σημαίνει το ναι και το όχι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει υπέρ του όχι. Ρωτούσαμε και εμείς τον κ. Βαρουφάκη να μας πει τι σημαίνει η μία και η άλλη επιλογή. Ο πρωθυπουργός μίλησε αρνητικά για το δημοψήφισμα, ακόμα και στην περίπτωση του ναι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων. Αν έχουμε όχι, τότε ίσως να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό σε βάθος χρόνου, αλλά το πρώτο διάστημα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε όχι, οι πιθανότητες για να έχουμε καλή συμφωνία οι πιθανότητες για συμφωνία είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Οποιοδήποτε πρόγραμμα θα έχει πολλές δυσκολίες. Έχουμε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας”, συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να δούμε βήμα-βήμα την επόμενη μέρα. Πρώτα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να δει τις επιλογές που είναι στο τραπέζι. Δεν υπήρχε πακέτο συμφωνημένο από το Eurogroup και είμαι στεναχωρημένος για τους κινδύνους που θα υπάρξουν στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα