Ντάισελμπλουμ: Η στάση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει

Ντάισελμπλουμ: Η στάση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση της τρόικας, υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση της τρόικας, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το Eurogroup υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες υπέγραψε στο τρέχον πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν κάποια «εκκρεμή ζητήματα» τα οποία θα πρέπει να λυθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στην οικονομική μεταρρύθμιση και πως το 2014 προβλέπεται επιστροφή της ανάπτυξης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να ενισχυθεί η αναμενόμενη ανάπτυξη το 2014 η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά το πρόγραμμα.

Εξάλλου, στη δήλωση του Eurogroup, γίνεται αναφορά στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι χώρες αυτές έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι μικρά. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν σημειώσει πρόοδο στη διόρθωση των ανισορροπιών και έχουν αποκαταστήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη. Τέλος, το Eurogroup καλεί τις χώρες που είναι σε μνημόνιο να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις προκλήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στα προγράμματα προσαρμογής της κάθε μίας.

SHARE:

24Media Network