Ντάισελμπλουμ: Πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup Μαΐου

Ντάισελμπλουμ: Πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup Μαΐου

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, τι προβλέπει για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τι είπε για τα μέτρα που ζητούν από την Ελλάδα οι θεσμοί, τι μέλλει γενέσθαι με εργασιακά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Την ανησυχία του για τη χρονοτριβή που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάσελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής σχετικά με την τάση αναλήψεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι «ανήσυχος» για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας». «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν πού έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα». Στη συνέχεια θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν την αξιολόγηση, επεσήμανε.

ADVERTISING

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναμένει πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου. Επανέλαβε, ότι το Eurogroup της Δευτέρας συμφώνησε, να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι "θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου".

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: "Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος".

Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό». Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.

(Φωτογραφία: AP Images/Geert Vanden Wijngaert)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ντάισελμπλουμ πιέζει: Αβέβαιη η συμφωνία και για τις 7 Απριλίου

Ντάισελμπλουμ: Δεν άλλαξε τίποτε με τις ολλανδικές εκλογές

Eurogroup: 'Παράθυρο' για την παραμονή του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία

Διάλυση της Τρόικα και μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ ζητά ο Ντάισελμπλουμ

SHARE:

24Media Network