Ο Γιούνκερ προειδοποιεί: Ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί: Ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ

Απόσυρση των επενδυτών από την Ευρώπη, φοβάται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου συνέντευξης που θα δημοσιευθεί την Δευτέρα (01/06) στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Είπε στην εφημερίδα πως αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, είπε στην εφημερίδα πως η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.

Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της αν η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.

«Δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ» (σσ: το ελληνικό πρόγραμμα), είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network