Ο κορονοϊός προκαλεί καθυστέρηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ο κορονοϊός προκαλεί καθυστέρηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης
Διαμαρτυρία συνταξιούχων Eurokinissi

Μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα επόμενα βήματα.

Μόνο 5.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν για διάστημα από κάποιους μήνες έως κάποια χρόνια, απένειμε ο ΕΦΚΑ μετά το πρώτο lockdown της οικονομίας, το οποίο «πάγωσε» προσωρινά τις δραστηριότητες του, ενώ οι νέες και παλιές αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν ξεπερνούσαν τις 163.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με βάση στοιχεία του ΕΦΚΑ που περιέλαβε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του για την πορεία του προϋπολογισμού το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, την περίοδο από Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο απονεμήθηκαν 4.960 ληξιπρόθεσμες συντάξεις (δηλαδή αυτές που εκκρεμούσαν παραπάνω από 90 ημέρες) σε ισάριθμους δικαιούχους.

Το υπόλοιπο των αιτήσεων που εκκρεμούν πάνω τρεις μήνες, έφτανε στο τέλος Σεπτεμβρίου τις 133.354 οι οποίες αν πληρωθούν συνεπάγονται δαπάνη 608,1 εκ ευρώ από 138.323 (δαπάνη 638,9 εκ ευρώ ) που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Η καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στις «ληξιπρόθεσμες» αιτήσεις συνταξιοδότησης, γίνεται φανερή από το γεγονός από τις 129.649 στο τέλος Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8.678 στις 138.323 στο τέλος Ιουνίου.

Το ίδιο μεγάλο είναι και το πρόβλημα της συσσώρευσης αιτήσεων εκκρεμών συντάξεων (ληξιπρόθεσμών και μη). Ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε μεν από 164.680 στο τέλος Ιουνίου (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 640 εκατ. ευρώ) αλλά μόνο κατά 1.456 σε 163.224 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ). Τούτο με δεδομένο ότι στο ήδη υπάρχον υψηλό υπόλοιπο προστίθενται κάθε μήνα χιλιάδες νέες αιτήσεις.

Η συσσώρευση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεωρείται «δαπάνη εν αναμονή» που κάποια στιγμή θα προστεθεί αναδρομικά σε κάποιο από τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ταμειακό πρόβλημα σε κάποιον από τους επόμενους προϋπολογισμούς. Παράλληλα δημιουργεί ένα διαρθρωτικό πρόβλημα αφού παραπέμπει σε δυσλειτουργία του μηχανισμού απονομής συντάξεων.

Το θέμα ήταν μια από τις «κόκκινες μολυβιές» στην έκθεση για την 7η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μάλιστα, το καλοκαίρι από την Αθήνα που βρέθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει το πρόβλημα και είχε ζητήσει λύσεις αφού όπως είχε τονίσει τότε ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων μέχρι και τα μέσα του 2021 μάλλον δεν θα επιτυγχάνονταν.

Στην 8η αξιολόγηση που έγινε τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση των προσωρινών συντάξεων και την δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση της ηλεκτρονικής απονομής συντάξεων, οι θεσμοί χαμήλωσαν τους τόνους. Τόνισαν στα στελέχη της ελληνικής πλευράς ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη και έδωσαν νέα παράταση της προθεσμίας για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων ως το τέλος του 2021.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα