Σύσταση πανευρωπαϊκού καταλόγου φορολογικών παραδείσων ζητά ο Μοσκοβισί

Σύσταση  πανευρωπαϊκού καταλόγου φορολογικών παραδείσων ζητά ο Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Στις άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ, υπό το φως των αποκαλύψεων των «εγγράφων του Παναμά».

« Έχουν ήδη γίνει πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» είπε ο Επίτροπος. « Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όμως δείχνουν ότι απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά, εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις των διαφορετικών νομοθεσιών και εάν θέλουμε να συνεργαζόμαστε απόλυτα και πλήρως μεταξύ μας» τόνισε.

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά που συζητούνται σε επίπεδο Συμβουλίου με μεγάλες πιθανότητες να εγκριθούν.

Έδωσε για παράδειγμα την οδηγία κατά της φοροδιαφυγής, για την οποία η Επιτροπή ελπίζει να εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι.

«Το άτυπο ΕΚΟΦΙΝ θα συνέλθει στις 22 Απριλίου. Θέλουμε να τεθεί επί τάπητος όλο το πακέτο συνολικά και όχι το μισό, όπως ζητούν κάποιοι υπουργοί. Όχι, δεν έχουμε το δικαίωμα για ημίμετρα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι τέλους» υπογράμμισε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας «πανευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων».

Ανέφερε ότι η Κομισιόν διαθέτει μια σχετική λίστα που είναι μια σύμπτυξη, αμφιβόλου εγκυρότητας, των εθνικών καταλόγων των χωρών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Ο Επίτροπος εκτίμησε ότι για την ΕΕ ένας τέτοιος ουσιαστικός πανευρωπαϊκός κατάλογος θα μπορούσε να καταρτισθεί σε έξι μήνες.

Μια ακόμα πρωτοβουλία της Κομισιόν θα είναι η ενίσχυση του «κανονιστικού οπλοστασίου» με την αναθεώρηση μέσα στον Ιούνιο της οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Θα πρέπει να διδαχθούμε από τις αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά» τόνισε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε στη συνέχεια τη σημαντικότητα της διεθνούς διάστασης του θέματος.

Στόχος της Επιτροπής είναι να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα με την ευκαιρία της προσεχούς σύγκλησης του G20 στην Ουάσιγκτον.

«Μπορεί η ΕΕ να είναι η μηχανή, το μοτέρ, ότι όμως γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι και πιο αποτελεσματικό.

Γι αυτό στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20) θα πρέπει να προτείνουμε μια νέα φάση» δήλωσε και πρόσθεσε :

«Από την ερχόμενη Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη θα είναι στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί θα γίνει και μια συνεδρίαση του G20 με συμμετοχή της Κομισιόν. Εμείς θα προτείνουμε να προχωρήσουμε πιο πέρα, πιο μακριά, όσο μας ζητούν να πάμε οι πολίτες, με στόχο την απάλειψη των πρακτικών που σκανδάλισαν τον πλανήτη.

Ορισμένοι υπουργοί του G20 θέλουν να μας ακολουθήσουν και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Θέλουμε να μιλάμε με μια φωνή» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα