Ο πλανήτης στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου

Ο πλανήτης στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου
A man walks past an electronic board showing Hong Kong share index outside a local bank in Hong Kong, Friday, March 2, 2018. Asian shares posted steep declines Friday, adding to global stock market losses after President Donald Trump vowed to impose stiff steel and aluminum tariffs, sparking fears of a trade war. (AP Photo/Vincent Yu) AP

Τριγμούς στις αγορές και παγκόσμια ανησυχία προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ

Σεισμό στις αγορές, με πρώτη αυτή της Wall Street, προκαλούν οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου: Παράγοντες της διεθνούς αγοράς προειδοποιούν πλέον για το ενδεχόμενο αντιποίνων που θα φέρουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Μεγάλες εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες για σοβαρά «πλήγματα» που αναμένουν ότι θα δεχθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου – και μάλιστα με ισχύ απ’ τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το CNN κάνει λόγο για «το χάος του Λευκού Οίκου που συνταράσσει τον κόσμο».

Απ’ την πλευρά του Λευκού Οίκου βέβαια, η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς σχολίασε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν αποτελούν και καμιά φοβερή είδηση καθώς ήταν γνωστό πως ο Τραμπ πιστεύει ότι το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά χωρών όπως η Κίνα, γίνεται σε βάρος των αμερικανών εργαζόμενων. «Ο πρόεδρος ανησυχεί για τους άντρες και τις γυναίκες της χώρας του που έχουν ξεχαστεί, για τις εταιρείες που έχει ιδρύσει η χώρα μας. Κι αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανένα», δήλωσε.

The US Steel logo appears above a trading post above the floor of the New York Stock Exchange, Monday, July 24, 2017. (AP Photo/Richard Drew) AP


Καναδάς και Βραζιλία θα «πληρώσουν τη νύφη»

Όπως σημειώνει σε σχετικό του δημοσίευμα το CNBC, οι χώρες που λογικά θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των φόρων θα είναι ο Καναδάς και η Βραζιλία, αφού σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διεύθυνσης Εμπορίου για το 2017 είναι οι βασικοί εισαγωγείς των εν λόγω μετάλλων.

Ειδικότερα, στον Καναδά, για το 2017, αντιστοιχούσε το 16% του χάλυβα και στη Βραζιλία το 13%.

Αντιθέτως η Κίνα, που συχνά επικρίνεται για εμπόριο φτηνού χάλυβα, δεν είναι ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους εισαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ. Μέσα στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους ωστόσο συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Μεξικό και η Ρωσία.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο αλουμινίου, ο Καναδάς κατέχει τα πρωτεία με ποσοστό 56%, ενώ η Ρωσία προμηθεύει τις ΗΠΑ σε ποσοστό 8% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ποσοστό 7%, σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα 2013-2016.

FILE - In this Dec. 30, 2016, file photo, smoke and steam spew from the sprawling complex that is a part of the Jiujiang steel and rolling mills in Qianan in northern China's Hebei province. The Commerce Department is urging President Donald Trump to impose tariffs or quotas on imported aluminum and steel. The recommendations unveiled by Secretary Wilbur Ross on Friday, Feb. 16, 2018, are likely to escalate tensions with China and other U.S. trading partners. (AP Photo/Ng Han Guan, File) AP


Ετοιμάζουν αντίποινα

Οι ανακοινώσεις του Τραμπ προκάλεσαν άμεσα αρκετές αντιδράσεις, με κάποιους να προειδοποιούν για αντίποινα.

Απ’ την πλευρά του Καναδά, ο υπουργός Εμπορίου Francois-Phillippe Champagne διεμήνυσε ότι οι φόροι αυτοί είναι «απαράδεκτοι» και πως θα λάβει μέτρα για την προάσπιση των εργατών της χώρας του.

Τα νέα σχέδια του Τραμπ προκάλεσαν επίσης την αντίδραση της ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να προειδοποιεί ότι η Ένωση «θα απαντήσει αποφασιστικά και όπως πρέπει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, σημείωσε εξάλλου ότι «αυτά τα αμερικανικά μέτρα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις υπερατλαντικές σχέσεις και στις παγκόσμιες αγορές». Όπως υπογράμμισε, θα αυξήσουν το κόστος και θα μειώσουν τις επιλογές των αμερικανών καταναλωτών χάλυβα και αλουμινίου.

Η Alcoa, ένας απ’ τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, εξέφρασε επίσης ενστάσεις, τονίζοντας πως κάποιοι εμπορικοί εταίροι θα πρέπει να εξαιρεθούν απ’ τους νέους αυτούς φόρους στο εμπόριο μετάλλων.

«Η βιομηχανία αλουμινίου έχει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν όσοι λειτουργούν με βάση τους κανονισμούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων που θα αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας» αναφέρει η Alcoa σε σχετική ανακοίνωσή της.

Γκρίνια αλλά όχι πανικός στην Κίνα

Μήνυμα στις ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες στις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και να μην κάνουν το οτιδήποτε θα προκαλέσει ζημιά στην ούτως ή άλλως εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, έστειλε σήμερα το Πεκίνο.

Αν και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα οικονομική πολιτική του Τραμπ δεν πρόκειται να την επηρεάσει, αφού η Κίνα κατέχει μόλις το 2% των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ.

«Τι τρομερά βλακώδης κίνηση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Ομοσπονδίας Σιδήρου και Χάλυβα, Li Xinchuang. Κατά τις εκτιμήσεις του, άλλωστε, η κίνηση αυτή του Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα να πλήξει ακόμη περισσότερο τις αμερικανικές βιομηχανίες, «σε μια εποχή που η Κίνα είναι στα καλύτερά της».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, προειδοποίησε σήμερα, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ότι θα σημειωνόταν σοβαρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο αν άλλες χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια

Μετά τη χθεσινή βουτιά που σημειώθηκε στη Wall Street και σε άλλες αγορές παγκοσμίως, το sell off συνεχίζεται για δεύτερη μέρα.

Στο άνοιγμά τους την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο και ειδικότερα τον δείκτη Nikkei με πτώση 2,5%, και τον δείκτη KOSPI της Ν. Κορέας να ακολουθεί πέφτοντας κατά 1%.


Στη Σαγκάη πάντως το χρηματιστήριο φαίνεται να αντιστέκεται. Έτσι, γύρω στις 12 (ώρα Ελλάδας) σημείωνε πτώση μόλις 0,6% ενώ στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ καταγραφόταν πτώση 1.5%.

Στη Ρωσία, την ίδια ώρα οι μετοχές σημείωναν πτώση 0,3%, με τη μετοχή του βασικού ρωσικού παραγωγό χάλυβα, NLMK, να υποχωρεί κατά 1,9% και εκείνη της Mechel (άνθρακας και ατσάλι) κατά 1,3%. Στην Πολωνία οι μετοχές σημείωσαν χαμηλό απ’ τον Ιούλιο του 2017, καταγράφοντας πτώση 0,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 πέφτει αυτή την ώρα κατά 1%, σημειώνοντας χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ στη Γερμανία ο DAX φλερτάρει με χαμηλό έξι μηνών, υποχωρώντας κατά 2,17%.

Με πληροφορίες από CNBC, Washington Post, CNN, Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα