Οι προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οι προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ως θετική αλλά όχι επαρκής. Τι προτείνεται

Όπως σημειώνει το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του, οι 48 δόσεις - παρότι περισσότερες από προηγούμενες ρυθμίσεις - είναι και πάλι λίγες για να καταστήσουν για μία επιχείρηση ελκυστική και ρεαλιστική την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών, την ώρα που αδυνατεί να καλύψει τις υπέρογκες τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το επιμελητήριο ζητά να δοθούν περισσότερες επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών στις χιλιάδες επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα και αντικείμενο, (τουριστικά, σχολικά είδη κ.ά) ώστε να έχουν τη δυνατότητα κυμαινόμενης δόσης είτε μέσα στο ίδιο έτος, είτε στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που διαρκεί η ρύθμιση.

Οι προτάσεις του Ε.Ε.Α:

*Ανισόποσες δόσεις μέσα στην ίδια χρονιά. Δηλαδή, εντός του έτους οι εποχικές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν περισσότερα όταν έχουν μεγαλύτερο τζίρο και λιγότερα στις ''νεκρές'' περιόδους.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα ακυρώνονται στην πορεία του χρόνου οι ρυθμίσεις, όπως συμβαίνει έως σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα μια εποχική επιχείρηση οφείλει 48.000 ευρώ και ενταχθεί σε εξόφληση σε 48 δόσεις, αντί να καταβάλει κάθε μήνα 1.000 ευρώ, να καταβάλει τους ''νεκρούς μήνες'' 500 ευρώ και τους ''καλούς μήνες'' 1.500 ευρώ.

*Να καταβάλλονται λιγότερα στην αρχή - περισσότερα στο τέλος. Δηλαδή, με δεδομένη την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης  μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μια επιχείρηση να μπορεί να καταβάλει στον πρώτο χρόνο της ρύθμισης μικρότερη δόση και τον τέταρτο χρόνο μεγαλύτερη.

Αν για παράδειγμα οφείλει 48.000 ευρώ και επιλέξει εξόφληση σε 48 δόσεις, αντί να καταβάλει κάθε μήνα 1.000 ευρώ, να καταβάλει το πρώτο έτος 500 ευρώ τον μήνα και το τελευταίο έτος 1.500 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς και πότε θα γίνει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

SHARE:

24Media Network