Οι τέσσερεις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης για το 2023

Οι τέσσερεις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης για το 2023
istock

Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια προωθεί η φορολογική διοίκηση.

«Στοχεύουμε παράλληλα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ψηφιακής οικονομίας και με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, προχωράμε σε παρεμβάσεις με ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Απ. Βεσυρόπουλος υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας στην συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023. Με βάση όσα τόνισε προωθούνται μια σειρά από δράσεις τη χρονιά που έρχεται. Πρόκειται όπως είπε για:

1ον) Τη λειτουργία της Επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών η οποία συστάθηκε με τον ν. 4714/2020 και είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

Μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες προχωρά με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημα του αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και για πρώτη φορά χωρίς να έρχεται σε καμία δια ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες, που έχουν οριστεί από το νόμο.

Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε παράταση ώστε οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης να υποβάλλονται εκ νέου αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2022 και το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

2ον) Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2021 που άρχισε να υλοποιείται η διαδικασία αυτή, έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022, το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε άμεσα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 56.545 επιχειρήσεων ανήλθε σε 2,92 δις ευρώ.

3ον) Την ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, προόδου, διαφάνειας και στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

4ον) Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σχετικά με το μέσο ετήσιο ποσό συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο, βελτιώθηκε κατά 6 θέσεις και συγκεκριμένα από την 25η θέση το 2014 στην 19η θέση το 2021.

Επίσης, στα πλαίσια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα υπάρχει για πρώτη φορά η ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή των δεδομένων των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, στα πλαίσια της χορήγησης απαλλαγής από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα