Όλα της δόσης δύσκολα

Όλα της δόσης δύσκολα

Νέα θέματα προκύπτουν στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης από τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Όλα τα βλέμματα στο σημερινό euro working group

Αργά χθες το βράδυ, στελέχη του υπουργείου οικονομικών παραδέχονταν ότι μετά από δύο πολυνομοσχέδια που θεσμοθέτησαν μέτρα 5,4 δις ευρώ, τα δυνητικά πρόσθετα 3,6 δις ευρώ του «κόφτη», και μετά και την βροχή των τροπολογιών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν έστω και στο «και πέντε».

Είναι θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού και τη μεταβίβαση του 5% από το 6 % που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε ότι αφορά στο Ελληνικό, οι θεσμοί επιμένουν ότι η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί άμεσα και να κυρωθεί από την Βουλή μέχρι και το τέλος του μήνα . Στο θέμα των μετοχών ΟΤΕ , η μεταβίβαση τους στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ως υποχρέωση από το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα , η οποία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Επίσης, θα πρέπει να λυθεί άμεσα, το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική διαδικασία, σε βάρος τριών μελών της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΤΑΙΠΕΔ που διορίστηκαν από τους θεσμούς ( ενός Ισπανού , ενός Ιταλού και ενός Σλοβάκου ) οι οποίοι ελέγχονται για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του δημοσίου το 2014 Τούτο διότι ,από την συγκεκριμένη σύμβαση, σύμφωνα με την δικαστική έρευνα , φέρεται ότι προέκυψε ζημία για το δημόσιο πάνω από 6 εκ ευρώ.

Η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των μελών της διοίκησης του νέου υπερταμείου που πέρασε σε μια από τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι δεν καλύπτει την Commission. Δια στόματος του εκπροσώπου της κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η Επιτροπή επέμενε την Παρασκευή ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων , θα πρέπει να έχουν κάποιες «εξασφαλίσεις», διαφορετικά, κανένας δεν θα θελήσει να αναλάβει μια τέτοια θέση , βοηθώντας το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σήμερα, προκειμένου οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να συντάξουν την τελική εισήγηση προς τους υπουργούς οικονομικών για την εκταμίευση της δόσης.

Πρώτα το χρέος

Aκόμη όμως και αν τα προβλήματα αυτά λυθούν σήμερα και η δόση των 7,5 δις ευρώ φτάσουν στα δημόσια ταμεία, είναι γνωστό πλέον ότι την «μερίδα του λέοντος», θα απορροφήσουν οι υποχρεώσεις του χρέους. Από το συνολικό ποσό τα 5,7 δις ευρώ θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τόκους ομόλογα που λήγουν και δάνεια του ΔΝΤ μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα:

– Το Ιούνιο ,το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους 705 εκ ευρώ . Από αυτά , τα 405 εκ ευρώ για αποπληρωμή τόκων και 300 εκ ευρώ για παλιά δάνεια του ΔΝΤ.

– Τον Ιούλιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,665 δις ευρώ . Από αυτά τα 2,3 δις ευρώ αφορούν την λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ ,900 εκ ευρώ για τόκους και 457 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ

– Τον Αύγουστο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκ ευρώ . Από αυτά τα 500 εκ ευρώ θα δοθούν για τόκους , 186 για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ

 – Το Σεπτέμβριο, το δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους 683 εκ ευρώ από τα οποία 70 εκ ευρώ για τόκους 160 εκ ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκ ευρώ του χρέους

Οι ιδιώτες

Τα υπόλοιπα 1,8 δις ευρώ θα μοιραστούν σε δύο δόσεις. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο οικονομικών προτεραιότητα θα δοθεί στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν , την επιστροφή φόρων που επίσης καθυστερούν και στην συνέχεια τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ,μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμεί η απονομή περίπου 80.000 συντάξεων ,ενώ συνολικά από περίπου 320.000 συνταξιούχοι περιμένουν να πάρουν πλήρη σύνταξη , για παραπάνω από ένα χρόνο.

Σε ότι αφορά τους καθυστερούμενος φόρους , με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών , καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις Δ.Ο.Υ έχουν φόροι ύψους 1,1 δις ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αλλά 1,8 – 2 δις ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ προς εξαγωγικές επιχειρήσεις που καθυστερούν από τα τελωνεία.

Τέλος , σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο για φάρμακα ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ ,αλλά το δημόσιο καθυστερεί το συμψηφισμό του χρέους με τις εκ των υστέρων επιστροφές (claw back , rebate) αφού λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, δεν υπήρχαν οι πόροι να καλύψει τις οφειλές που θα προέκυπταν μετά το συμψηφισμό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα