Όλι Ρεν: Η Γερμανία θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη

European Union Commissioner for Economic and Monetary Affairs Olli Rehn gestures while speaking during a media conference at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 30, 2010. Official data shows inflation in the 16 nations that use the euro fell to 1.4 percent in June, down from 1.6 percent in May. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Union Commissioner for Economic and Monetary Affairs Olli Rehn gestures while speaking during a media conference at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 30, 2010. Official data shows inflation in the 16 nations that use the euro fell to 1.4 percent in June, down from 1.6 percent in May. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Η Γερμανία θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η νίκη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι οι πιέσεις του Βερολίνου για οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ θα συνεχιστούν, κάτι που, όπως είπε, είναι κρίσιμης σημασίας για την ευρωστία της ευρωζώνης.

"Είναι ουσιώδες να διατηρήσουμε την ορμή μας για την οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης και, όσον αφορά στα κράτη-μέλη, να μην δώσουμε περιθώρια για εφησυχασμό, αλλά να παραμείνουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα", είπε ο Όλι Ρεν σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα και τη διστακτική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας.

"Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι. Ο ένας είναι η πολιτική αστάθεια, ο άλλος είναι κούραση από τις μεταρρυθμίσεις και ο εφησυχασμός", συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επιμένοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να "σφίγγουν το ζωνάρι".

Ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες επειδή οι χώρες αναγκάζονται να περιορίζουν τα ελλείμματά τους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη. Ο Όλι Ρεν είπε ότι η ιδανική προσέγγιση θα ήταν ένας πιο σταδιακός ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης.

"Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος, αλλά δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο", είπε, τονίζοντας ότι ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Μιλώντας για την Ισπανία, ο Όλι Ρεν είπε ότι διακρίνει κάποια εύθραυστα "βλαστάρια" οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ταχεία αύξηση των εξαγωγών τα δύο τελευταία χρόνια.

"Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι σαφώς πολύ καλύτερες, όμως δυστυχώς η Ισπανία πάσχει από το πολύ υψηλό επίπεδο μακροοικονομικών ανισορροπιών", συνέχισε.

Στη Γαλλία οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ο ρυθμός τους δεν είναι αρκετά γρήγορος, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕΗ

SHARE: