Ολοταχώς για την τεχνική συμφωνία

Ολοταχώς για την τεχνική συμφωνία

Αγώνα δρόμου μέχρι και τις 22 Μαΐου ξεκινά από αύριο το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση και να ψηφίσει τα μέτρα

Τα δυο διαφορετικά κείμενα, το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου με την ΕΕ ( MOU) και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ(ΜΕFP- Memorandum of Economic & Financial Policies) θα σταλούν στην Αθήνα πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν ομοιότητες, αλλά δεν θα είναι ταυτόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο του ΔΝΤ, μπορεί να έχει διαφορετικές υποχρεώσεις από το αναθεωρημένο μνημόνιο της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τις αλλαγές στο εργασιακό, που όμως φαίνεται δεν έχουν οριστικοποιηθεί για το Ταμείο.

Το σίγουρο είναι ότι το μνημόνιο με το ΔΝΤ, θα περιέχει τα ίδια βασικά μέτρα πολιτικής με αυτό της ΕΕ, αλλά θα αναμένει την ολοκλήρωση του, όταν ληφθούν και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018 για να συμπληρώσει και το τμήμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών, τόνιζαν, ότι η «ευθυγράμμιση» των δύο κειμένων επιτυγχάνεται ως ένα βαθμό από την συμφωνία, που έγινε στην Ουάσιγκτον να κλείσουν τα μεγάλα θέματα οικονομικής πολιτικής, που αφορούν τα δημοσιονομικά μέτρα τις αλλαγές στις τράπεζες και οι αποκρατικοποιήσεις και να αφήσουν τα επιμέρους θέματα για αργότερα.

Σαφές είναι επίσης ότι η τεχνική συμφωνία προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή των μέτρων» . Με άλλα λόγια θα πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν αλλά και να εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή τους. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος, ώστε τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις να μεταφραστούν και να σταλούν στους θεσμούς, ώστε να συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας (compliance report).

Το κείμενο αυτό θα είναι το πιστοποιητικό της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, ώστε να μην υπάρχουν προφάσεις για καθυστερήσεις στις συζητήσεις μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και λιγότερο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δανειστών.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα πολιτικής που θα πρέπει να συμφωνηθούν στην Αθήνα θα περιέχουν μέτρα που θα απαιτούν νομοθέτηση αλλά και άλλα στα οποία θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Τα μέτρα της διετίας 2019-2020

Στα μέτρα που θα συζητηθούν από αύριο, πρώτα θα είναι τα μέτρα της διετίας 2019 -2020 με δημοσιονομική απόδοση 3,6 δις ευρώ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στην «παλιές» συντάξεις και την περικοπή του αφορολόγητου.

Στις συντάξεις θα έρθει η ώρα της κρίσης για περίπου 900.000 συνταξιούχους που θα πρέπει να μάθουν πόσο μικρότερη θα είναι η σύνταξη τους από την 1/1/2019.

Θα μπει επίσης σε χαρτί και η περικοπή κατά 35% του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 8636 στα 5636 για άγαμους και συνταξιούχους και από τα 9500 στα 5900 ευρώ για οικογένειες με παιδιά που θα ισχύσει από 1/1/2020.

Η άλλη όψη του νομίσματος, που θα πρέπει να αναλυθεί στην λεπτομέρεια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που μπήκαν στην συζήτηση από το Eurogroup του Φεβρουαρίου τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναλογικά μαζί με τις περικοπές κάθε χρόνου.

Για το 2019 ως αντισταθμιστικά μέτρα έχουν επιλεγεί μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, όπως η επιδότηση ενοικίου παρακολούθησης βρεφονηπιακών σταθμών, η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων.

Στα αντισταθμιστικά μέτρα του 2020, που θα πρέπει επίσης να αναλυθούν στην λεπτομέρεια τους, περιλαμβάνονται η μείωση του πρώτου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% , των επιχειρήσεις από το 29% σήμερα στο 26% και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ενέργεια: Θα πρέπει να έχουμε επίσης ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ με στόχο να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας κατά 40% μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις μονάδων από την ελληνική πλευρά υπάρχει προσπάθεια να μην περάσουν από την Βουλή καθώς είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν πολιτικές αντιδράσεις.

Τράπεζες: Το θέμα στο οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία κυρίως το ΔΝΤ είναι η συνέχιση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των ελληνικών Τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Λόγω της καθυστέρησης του χρονοδιαγράμματος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων τα κόκκινα δάνεια υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου πάνω από 2 δισ. ευρώ .

Το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα του για την προληπτική, πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών από το υπόλοιπο του δανείου του ESM. Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχρέωση που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά θα είναι η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων με την ενεργοποίηση και των Distress Funds αλλά και των ενδιάμεσων επιχειρήσεων εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.

Το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων: H αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κυρίως για τους Ευρωπαίους δανειστές. Στην κατεύθυνση θα συζητηθεί η λειτουργία του νέου Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων που βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά . Οι δανειστές θα ζητήσουν ένα οδικό χάρτη για την πλήρη λειτουργικότητα του νέου « υπερταμείου» και ένα χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι και το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα