Όμιλος Ηρακλής: Η αγορά σκυροδέματος σήμερα – Οι νέες επενδύσεις, το Ellinikon και ο ρόλος των 45 μονάδων παραγωγής
Διαβάζεται σε 5'
Με επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030, ενεργό ενδιαφέρον για νέες εξαγορές και εκτίμηση για ανάπτυξη της αγοράς κατασκευών κατά 5%-6% και το 2026, ο Όμιλος θεωρεί ότι το θετικό μομέντουμ των τελευταίων ετών έχει ακόμη σημαντικό δρόμο μπροστά του.
- 11 Ιουνίου 2026 09:30
Η ελληνική αγορά τσιμέντου και σκυροδέματος διανύει ίσως την πιο δυναμική περίοδο της τελευταίας δεκαπενταετίας, αφήνοντας οριστικά πίσω τα χρόνια της κρίσης, όταν η επιβίωση αποτελούσε τη βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά αν και βέβαια απέχει παρασάγγας ακόμη από την εικόνα της περιόδου 2003 – 2008.
Πάντως, τα μεγάλα έργα υποδομών, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και οι σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης για τις κατασκευές, με τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, που είναι μέλος της Holcim, να τοποθετείται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης.
Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, κατά την παρουσίαση την Τετάρτη της Μονάδας Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος του Ομίλου στο Ελληνικό, με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών δυναμικής παρουσίας στο έργο του The Ellinikon, καθώς και τη συμβολή του Ομίλου στα σημαντικότερα κατασκευαστικά ορόσημα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της χώρας, η δεκαετία 2010-2020 χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα και ελάχιστα έργα υποδομών. Από το 2021 και μετά, ωστόσο, ο κλάδος πέρασε σε μια νέα φάση, όπου το ζητούμενο δεν είναι πλέον η επιβίωση, αλλά η έγκαιρη και βιώσιμη υλοποίηση ενός πρωτοφανούς επενδυτικού κύκλου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.
Η πορεία
Σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά τσιμέντου κινείται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας. Η διοίκηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5% που είχε τεθεί ως στόχος στις αρχές του έτους, καθώς η εγχώρια αγορά εμφανίζει άνοδο της τάξης του 7%-8%. Με μερίδιο αγοράς 47%-48%, η ΗΡΑΚΛΗΣ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στον κλάδο, επωφελούμενη τόσο από την αυξημένη ζήτηση όσο και από τις ανατιμήσεις που έχουν περάσει στην αγορά.
Η μεταστροφή της αγοράς αποτυπώνεται και στα μεγέθη. Η συνολική παραγωγή για την ελληνική αγορά εκτιμάται φέτος στα 2,3 εκατ. τόνους, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 540.000 και 550.000 τόνων. Παράλληλα, οι εξαγωγές υπολογίζονται περίπου στους 600.000 τόνους. Πρόκειται για μια εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τα δύο τρίτα της παραγωγής κατευθύνονταν στο εξωτερικό. Σήμερα, η ελληνική αγορά απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Τα έργα
Η δυναμική αυτή τροφοδοτείται από μια σειρά εμβληματικών έργων. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η αντιπλημμυρική και σιδηροδρομική αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές του Daniel, η αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη και η επέκταση του προβλήτα 6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα έργων για τα επόμενα χρόνια.
Το Ellinikon
Στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο αποτελεί το Ελληνικό, όπου έχει εξελιχθεί σε βασικό προμηθευτή σκυροδέματος. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει περισσότερα από 550.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, καλύπτοντας περίπου το 74% των αναγκών του έργου. Η συμμετοχή του εκτείνεται σε όλα σχεδόν τα εμβληματικά projects της ανάπλασης, από τον Riviera Tower και το Integrated Resort Complex έως την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα νέα κτιριακά συγκροτήματα.
Δίκτυο με 45 μονάδες
Όπως μάλιστα τόνισε η διοίκηση, κατά την εκδήλωση παρουσία αυτή δεν είναι τυχαία. Τα τελευταία χρόνια η ΗΡΑΚΛΗΣ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παραγωγής και διανομής δομικών υλικών, επεκτείνοντας σημαντικά το αποτύπωμά της στην αγορά σκυροδέματος. Από 14 μονάδες παραγωγής το 2021, διαθέτει πλέον 45 μονάδες πανελλαδικά, έχοντας τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε τόσο από οργανική επέκταση όσο και από στρατηγικές εξαγορές, όπως εκείνες των μονάδων της Χάλυψ και της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε..
Το αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, είναι εντυπωσιακό. Μέσα σε μία πενταετία, οι πωλήσεις σκυροδέματος τριπλασιάστηκαν, από 600.000 κυβικά μέτρα το 2021 σε περίπου 1,8 εκατ. κυβικά μέτρα το 2025, με την εταιρεία να έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά σκυροδέματος, το οποίο πλέον εκτιμάται μεταξύ 18% και 20%.
Πράσινες πρακτικές
Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει δυναμικά στη βιώσιμη δόμηση. Η ζήτηση για προϊόντα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος αυξάνεται σταθερά, ενώ η σειρά «πράσινου» σκυροδέματος ECOPact αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το 30% των συνολικών πωλήσεων σκυροδέματος. Η ΗΡΑΚΛΗΣ έχει εγκαταστήσει στο Ελληνικό την πρώτη παγκοσμίως μονάδα παραγωγής σκυροδέματος με Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD) εντός εργοταξίου, ενώ αξιοποιεί τον πρώτο στόλο 100% ηλεκτρικών οχημάτων μεταφοράς σκυροδέματος στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, απαντώντας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με βάση τη διοίκηση, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ επαναπροσδιορίζει την παραγωγή δομικών υλικών, μετατρέποντας το σκυρόδεμα από ένα παραδοσιακό υλικό σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης:
- Μείωση Ανθρακικού Αποτυπώματος: Μέσω της χρήσης βιομηχανικών υποπροϊόντων και εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών, ο Όμιλος επιτυγχάνει μείωση του αποτυπώματος άνθρακα χωρίς καμία υποβάθμιση των τεχνικών χαρακτηριστικών του σκυροδέματος.
- Κυκλικότητα στην κατασκευή: Η παραγωγή ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας ανακυκλωμένα αδρανή υλικά από κατάλοιπα κατεδαφίσεων και κατασκευών (ΑΕΚΚ), μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από φυσικούς πόρους και την απόθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής.
- Υπεύθυνη Διαχείριση Πόρων: Όλες οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν με συστήματα κλειστού κυκλώματος νερού, εκμηδενίζοντας τη σπατάλη του πολύτιμου αυτού πόρου, ενώ η σταδιακή μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θωρακίζει την πράσινη ταυτότητα της παραγωγικής αλυσίδας.
Επενδύσεις
Για την επόμενη ημέρα, η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη. Με επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030, ενεργό ενδιαφέρον για νέες εξαγορές και εκτίμηση για ανάπτυξη της αγοράς κατασκευών κατά 5%-6% και το 2026, ο Όμιλος θεωρεί ότι το θετικό μομέντουμ των τελευταίων ετών έχει ακόμη σημαντικό δρόμο μπροστά του.