ΟΟΣΑ: Τα κέρδη στις ΗΠΑ δεν μοιράζονται επαρκώς. Αντίθετα συναντιούνται ψηλές εισοδηματικές ανισότητες

ΟΟΣΑ: Τα κέρδη στις ΗΠΑ δεν μοιράζονται επαρκώς. Αντίθετα συναντιούνται ψηλές εισοδηματικές ανισότητες

Κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ. Ανισότητες από τις πιο υψηλές στον κόσμο από τη μία πλευρά, συρρίκνωση για πρώτη φορά από το 2011 από την άλλη

Οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των "πλέον υψηλών" στο βιομηχανοποιημένο κόσμο αναφέρει μια έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύθηκε σήμερα η οποία επίσης επιβεβαιώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην χώρα παραμένει "άτονη".

"Η ζωή είναι πολύ ευχάριστη στις ΗΠΑ χάρη σε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο της τεχνολογίας (…) όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα κέρδη δε μοιράζονται επαρκώς" υπογραμμίζει μια έκθεση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό η χώρα καταγράφει ένα από τα πλέον "υψηλά" επίπεδα εισοδηματικών ανισοτήτων στους κόλπους του ΟΟΣΑ:

το μέσο εισόδημα του 10% των πλουσιότερων είναι περίπου 16 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του 10% των φτωχότερων, έναντι μιας αναλογίας 9,5 στις μεγαλύτερες βιομηχανοποιημένες χώρες.

"Ένα σχήμα ανισοτήτων μοιάζει να σχεδιάζεται με μια συγκέντρωση (του πλούτου) πιο ισχυρή στην κορυφή εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων πληθυσμών" υπογραμμίζει ακόμη ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πλέον ευάλωτοι πρέπει να αντιμετωπίσουν "μια αγορά εργασίας που μεταλλάσσεται" και "αυξημένες δαπάνες" για την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

"Η αγορά εργασίας απέχει ακόμα πολύ από το να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα" σημειώνει η έκθεση όπου εκφράζονται επιπλέον ανησυχίες για «νέες αδυναμίες» της αγοράς ακινήτων.

Γενικότερα, ο Οργανισμός επιβεβαιώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση μεταξύ του 2008-2009 παραμένει ισχνή στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξόδους από την ύφεση.

Στο πρώτο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2011 εξαιτίας κυρίως της επίδρασης ενός πολύ βαρύ χειμώνα.

"Δεν πρόκειται για μια ανάκαμψη όπως οι άλλες για τις ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αργός από ιστορική άποψη" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Ουάσιγκτον.

SHARE:

24Media Network