Ουδέν νεώτερον από το διαπραγματευτικό μέτωπο

Ουδέν νεώτερον από το διαπραγματευτικό μέτωπο
European Commission midday press briefing at the headquarters of the European Commission in Brussels, Belgium on Dec. 16, 2016 / , 16 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Παραμένει "παγωμένη" η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα από Βρυξέλλες, ενώ το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές του στη συνέχιση του προγράμματος για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Προσδοκίες για τη διεκδίκηση της επόμενης δόσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και αμηχανία για τη συνέχιση τη αξιολόγησης εκφράζει πλέον το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι Θεσμοί περιμένουν ακόμη εντολές από Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη.

Η εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις περί τα μέσα Ιανουαρίου, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Μάλιστα στη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Commission B. Μοκ παρέπεμψε εμμέσως το θέμα στο Eurogroup της 26 Ιανουαρίου, όπου όπως είπε θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης για το ελληνικό πρόγραμμα. Απέφυγε όμως να κάνει εκτίμηση για την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες να ανακοινώσει».

Πάντως και οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως συνεχίζονται, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να μην ξεκαθαρίζουν ακόμη τη στάση τους για το πότε και πώς θα έχουμε απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ενδιάμεσος σταθμός θα είναι η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, την Πέμπτη 12 του μήνα. Εκεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρειάζεται -εκτός από μια απόφαση ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος τα οποία πάγωσαν πριν από τις εορτές- και μια θετική δήλωση για πρόοδο των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και μετά το Eurogroup της 20Φεβρουαρίου, αφού από εκεί και μετά Ολλανδία και Γαλλία μπαίνουν και επίσημα σε προεκλογική περίοδο και οι αποφάσεις σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών Οικονομικών θα είναι πιο δύσκολες.

Ωστόσο, παρά την αξιολόγηση, η οποία κινείται ακόμη σε θολά νερά και εξαιτίας της αναστάτωσης με τις παροχές του Πρωθυπουργού πριν από τα Χριστούγεννα και του Blitzkrieg από το Βερολίνο με το πάγωμα των μέτρων για το χρέος, ελπίδες υπάρχουν για μια επόμενη δόση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Τεχνικό κλιμάκιο που αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα περάσει από έλεγχο το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων που συμφωνήθηκε με το συμπληρωματικό μνημόνιο του περασμένο Ιουνίου. Θα εξετάσουν δηλαδή αν το 80% της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου για ληξιπρόθεσμα δηλαδή 1,36 δισ. ευρώ έχει φτάσει σε ιδιώτες. Αν τα στοιχεία είναι εντάξει μπορεί η συζήτηση για την εκταμίευση επόμενης δόσης να γίνει στο Euroworking Group της επόμενης εβδομάδας.

Αν πάλι τα στοιχεία θα έρθουν προς το τέλος του μήνα -όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ- τότε θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του EWG ώστε τα χρήματα να έρθουν μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι ίδιοι κύκλοι επαναλάμβαναν ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αξιολόγηση κινούνται παράλληλα μεν αλλά δεν συνδέονται το ένα με το άλλο, καθώς η καθεμιά διαδικασία κινείται με τους δικούς της κανόνες.

(Φωτογραφία Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα