Ούτε βήμα πίσω για μείωση μισθών και απολύσεις

Ούτε βήμα πίσω για μείωση μισθών και απολύσεις
Συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη Βουλή, Σάββατο 28 Ιαν. 2012. (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) Eurokinissi

"Ψαλίδι" στην Υγεία και στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτεί η τρόικα. Καμία υποχώρηση στο θέμα των μισθών. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι επικεφαλής της τρόικας στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα με μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου- 14ου μισθού.

Πλέον έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.

Έτσι, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη συσκεψη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την Κυριακή ( επρόκειτο να γίνει Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε ), θα κληθούν να πούν το μεγάλο “ναι” ή το μεγάλο “όχι” στο νέο εκβιαστικό δίλημμα της τρόικας.

Από τις 14:30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνει για τις έως τώρα εξελίξεις, τους ομολόγους του υπουργούς στην ευρωζώνη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι απαιτήσεις της τρόικας

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, και ‘Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι υπουργοί μετά τη λήξη της σύσκεψης έδειχναν ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

Όπως αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη.

Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

Η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα