Π. Μυλωνάς (CEO ΕΤΕ): Η οικονομία θα ξεπεράσει το σοκ

Π. Μυλωνάς (CEO ΕΤΕ): Η οικονομία θα ξεπεράσει το σοκ
Κατάστημα Εθνικής Τράπεζας eurokinissi

Εφαρμογή του βασικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο η τρέχουσα κρίση θα τελειώσει τον Μάιο, «βλέπει» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Την εκτίμησή του ότι η τρέχουσα χρήση θα τελειώσει τον Μάιο – που είναι και το βασικό σενάριο – σώζοντας έτσι και ένα μέρος της σεζόν για τον Τουρισμό εξέφρασε, ενημερώνοντας του αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς. Παράλληλα ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα ότι η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής συνεχίζεται κανονικά και διευκρίνισε ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για να ανταποκριθεί χωρίς πρόβλημα στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.

Αναλυτικότερα σχολιάζοντας τις συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε προς τους αναλυτές ότι ο εξαγωγικός κλάδος και κυρίως ο τουρισμός θα πληγούν τα επόμενα τρίμηνα, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και για την αγορά εργασίας. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα μπορέσουν να απαλύνουν ένα μέρος του σοκ που υφίσταται η αγορά από την κρίση του κορονοϊού. Παράλληλα ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η οικονομία θα ξεπεράσει το σοκ και προς το τέλος του 2020 θα υπάρξει ανάκαμψη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εκτίμησε ότι με βάση το καλό σενάριο – που είναι και το βασικό – η κρίση θα τελειώσει τον Μάιο – Ιούνιο, σώζοντας έτσι και ένα μέρος της σεζόν για τον τουρισμό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα είναι συνεχώς δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται, διευκρινίζοντας ότι η τράπεζα διαθέτει ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ από πιστοδοτικές γραμμές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, η Εθνική Τράπεζα έχει το ατού της υψηλής ρευστότητας που της επιτρέπει να ανταπεξέλθει σε πολύ αρνητικές εξελίξεις στις αγορές, καθώς και της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε στους αναλυτές ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ύψους 13 δισ. ευρώ για τους επόμενους 2 – 3 μήνες μάς επιτρέπουν να δώσουμε αναστολές πληρωμών τρίμηνης διάρκειας για τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις”, είπε ο κ. Μυλωνάς.

Συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στις ερωτήσεις των αναλυτών των ξένων Οίκων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με την διοίκηση να εξετάζει τις προσφορές που έχει λάβει από τους ενδιαφερόμενους. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Τράπεζα σχημάτισε πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία.

Παράλληλα σημείωσε, ότι το σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου όχι μόνο δεν σταματά, αλλά θα επιταχυνθεί με έμφαση στην ψηφιοποίηση, και στην αλλαγή μοντέλου λειτουργίας της Τράπεζας.

Σε ότι αφορά στην τιτλοποίηση των NPLs του Ομίλου συνολικού ύψους άνω των 6 δις. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς ανάφερε στους αναλυτές ότι η κρίση του κορονοϊού δεν επηρεάζει την εξέλιξη των σχεδίων που έχει δρομολογήσει η Εθνική Τράπεζα και προχωρά κανονικά η διαδικασία ώστε να βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.

Τέλος, αναφερόμενος στο επιλυθέν ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για τα επόμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα θα επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξεως των 35 – 40 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version