Παγκόσμια αναγνώριση για την Ελλάδα στον τουρισμό

Former Argentinean president Cristina Fernandez de Kirchner visits  the Acropolis hill in Athens, Greece on May 9, 2017/                   8 , 2017
Former Argentinean president Cristina Fernandez de Kirchner visits the Acropolis hill in Athens, Greece on May 9, 2017/ 8 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Προέδρευσε για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό,που έγινε στο Παρίσι

Η ανέλιξη της Ελλάδας στον πυραμίδα του παγκόσμιου τουρισμού, γίνεται με ταχείς ρυθμούς. Τα συνεχή ρεκόρ επισκεψιμότητας ξένων τουριστών, η σταθερή διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, οι νέες θεματικές ενότητες τουρισμού που αναπτύσσονται σταδιακά και η αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν τις συνθήκες έτσι ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο χάρτη.

Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και στόχος όλων των φορέων, είναι η Ελλάδα θα φθάσει στην πεντάδα των παγκόσμιων προορισμών και αν η θετική κατάσταση συνεχιστεί και αυξηθούν οι επενδύσεις, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει.

Σε θεσμικό επίπεδο, ήταν άκρως τιμητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και ακόμα περισσότερο τιμητική ήταν η προεδρία που της ανατέθηκε από το ΟΟΣΑ για την Υψηλού Επιπέδου Συνεδρίαση του Οργανισμού στο Παρίσι 2 και 3 Οκτωβρίου, με πρόεδρο την υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά.

Η χώρα μας εντυπωσίασε με τις θέσεις της για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και κυρίως για το πνεύμα συνεργασίας και οργάνωσης που επέδειξε.

Με πρωτοφανή συμμετοχή 45 χωρών, η κορυφαία αυτή συνάντηση σηματοδότησε την 100η Επετειακή Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Οργανισμού και κατέληξε στην υιοθέτηση Δήλωσης Πολιτικής για την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

Στις εργασίες συμμετείχαν 15 υπουργοί και περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, διεθνείς φορείς και οργανισμοί και παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας των χωρών μελών και συνεργατών του ΟΟΣΑ.

Στόχος της συνδιάσκεψης ήταν να θέσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή εθνικών τουριστικών πολιτικών διεθνώς και να καθιερώσει έναν ευρύ ανοικτό διάλογο και διαρκή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, θεσμών, οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, και της κοινωνίας για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

Η Έλενα Κουντουρά, ως πρόεδρος της Συνάντησης, εγκαινίασε τις εργασίες της και στην εναρκτήρια  ομιλία της επισήμανε ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην  πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων διεθνώς καθώς ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, διαχέοντας τα οφέλη σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε δε τους υπουργούς, εκπροσώπους φορέων, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παγκοσμίως.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Αngel Gurría χαιρέτισε θερμά την ελληνική προεδρία και την ευρεία συμμετοχή και ανέδειξε τη σημασία του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής για την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη, αναγνωρίζεται η κυρίαρχη σημασία του τουρισμού ως «κινητήρια δύναμη για την οικονομική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Τονίζεται η ανάγκη ο τουρισμός να συμπεριλαμβάνεται στη διαμόρφωση και άσκηση της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής με συντονισμό σε όλα τα επίπεδα για  την υποστήριξη των χωρών στην τουριστική ανάπτυξη και με στόχο την ισόρροπη διάχυση των οφελών, την καταπολέμηση των  ανισοτήτων και για πιο ανθεκτικές οικονομίες.

Επίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργάζονται για να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και συνεκτικές τουριστικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες χωρών και τοπικών κοινωνιών.

Εξάλλου, επισημάνθηκε η ανάγκη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στον τουρισμό ιδιαίτερα για τη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, για πιο αποτελεσματικές επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Στο περιθώριο των εργασιών, η Ελενα Κουντουρά συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Αngel Gurría, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές σύσφιξης της συνεργασίας με τον Οργανισμό για τον ελληνικό τουρισμό. Ο Αngel Gurría αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό και εξήρε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής τουριστικής πολιτικής για την προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο. 

Επίσης παραχώρησε από κοινού συνέντευξη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, Alain Dupeyras, στα γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν τις εργασίες της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης.

Η ελληνική προεδρία ολοκληρώθηκε με την100η επετειακή συνεδρίαση της Επιτροπής του Τουρισμού του ΟΟΣΑ, η οποία άνοιξε με χαιρετισμό του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργου Τζιάλλα, ο οποίος παρουσίασε στην Επιτροπή Τουρισμού τις βασικές αρχές της Δήλωσης Πολιτικής του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό, ενώ ήταν ο συντονιστής της ειδικής ενότητας για την συνολική κυβερνητική προσέγγιση στον τουρισμό “Whole of government approach» και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.

SHARE: