Πακέτο 4 σημείων για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό

Πακέτο 4 σημείων για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό
Άνοιγμα τουριστικού καταστήματος στην Σαντορίνη. 2021/EUROKINISSI/THANOS RIVIOS

Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού προωθεί η κυβέρνηση ώστε να διαχειριστεί το έντονο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στον κλάδο.

Πλέγμα μέτρων για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό είναι στα σκαριά. Μετά από συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, μία εκ των οποίων έγινε και χτες φαίνεται να προωθείται μια δέσμη τεσσάρων σημείων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες:

– Προωθείται η επέκταση και για τον Ιούνιο του μέτρου των αναστολών συμβάσεων,

– Παράλληλα εξετάζεται η επέκταση μέχρι το Σεπτέμβριο η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει την κάλυψη μέρος των μισθών και του συνόλου των εισφορών των εργαζομένων από το κράτος με παράλληλη δέσμευση για «πάγωμα απολύσεων»,

– Επιδότηση του μισθού των εποχικά εργαζομένων με 200 ευρώ από το κράτος. Είναι ποσό που σήμερα δικαιούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα θα επιδοτούνται στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές.

– Υποχρεωτική σύμβαση με κατώτατο μισθό τα 792 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, τον περασμένο Γενάρη προβλέπει για την κατηγορία Δ (την πιο χαμηλή) το συγκεκριμένο μισθό

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χτες στο Ρ/Σ Παραπολιτικά αναφορικά με την στήριξη του τουρισμού, ο είπε ότι, «Ο κλάδος έχει βοηθηθεί ποικιλοτρόπως το προηγούμενο διάστημα βεβαίως έχει πληγεί ιδιαίτερα και ειδικά κομμάτια του τουρισμού έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο όπως είναι ενδεικτικά ο χειμερινός τουρισμός. Στα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουμε κάνει και υλοποιούμε είτε αυτά αφορούν την επιχείρηση είτε αφορά τον εργαζόμενο στην επιχείρηση θα έρθει να προστεθεί ένα πρόγραμμα που επισπεύδον υπουργειο θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο θα αφορά τον τουριστικό κλάδο και κοστολογείται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια €. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξη, ακόμα γίνεται ο σχεδιασμός. Θα υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού όπως υπήρξε στοχευμένο πρόγραμμα και τρέχει ήδη για την εστίαση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και ο τουρισμός θα βοηθηθεί και με κάποια πρόσθετα εργαλεία τα οποία θα τρέξουν από την ελληνική πολιτεία άρα τα οριζόντια μέτρα καλύπτουν και τον τουρισμό είναι το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων επιχειρήσεων.

Άρα ουσιαστικά επιχειρήσεις και του τουριστικού κλάδου οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν και έχουν ήδη ενταχθεί 34 χιλιάδες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα τελειώνει τέλος Μαΐου, θα επιδοτηθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και υπάρχει και το πρόγραμμα της επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που και εκεί θα εντάσσονται επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού».

Πάντως στην επανεκκίνηση του τουρισμού ποντάρει σημαντικά η κυβέρνηση αν και έχει «κατεβάσει» τον πήχη. Όπως ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε ενημέρωση εκπροσώπων του τύπου «ενώ η πρόβλεψη ήταν αρχικά για 55%-60% στο Σχέδιο που καταθέσαμε στης Βρυξέλλες έχει καταγραφεί ένα ποσό ανάκτησης σε σχέση με το 2019 που είναι στο 40-45%». «Ο τουρισμός είναι η μεγάλη αβεβαιότητα» τόνισε με έμφαση λέγοντας ότι εάν τελικά επαληθευτεί το αρχικό – αισιόδοξο- σενάριο θα υπάρξει σημαντική στήριξης και του ΑΕΠ..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version