Πάολο Τζεντιλόνι στο NEWS 24/7: H ευκαιρία να προσαρμόσουμε τους παγκόσμιους κανόνες φορολογίας

Πάολο Τζεντιλόνι στο NEWS 24/7: H ευκαιρία να προσαρμόσουμε τους παγκόσμιους κανόνες φορολογίας
O επίτροπος Oικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι AP Photo/Virginia Mayo

O Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρμόδιος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, γράφει στο NEWS 24/7 για τη συμφωνία των G7 στη κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης των πολυεθνικών του πλανήτη και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Πολλές φορές, οι παγκόσμιες κρίσεις ανοίγουν τον δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι συμφωνίες που ρυθμίζουν το νομισματικό σύστημα και το παγκόσμιο εμπόριο ανάγονται στην εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά του ισχύοντος συστήματος φορολόγησης των εταιρειών διαμορφώθηκαν πριν από έναν αιώνα. Σήμερα, οι συνέπειες του κορονοϊού δημιουργούν μια νέα δυναμική για τη μεταρρύθμιση αυτού του συστήματος.

Η αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης και η ανασυγκρότηση των οικονομιών μας θα στοιχίσουν τρισεκατομμύρια ευρώ. Είναι έντονη η απαίτηση να πληρώσουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογεί, και ιδίως οι εταιρείες που έχουν αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, την οποία επέφεραν τα μέτρα εγκλεισμού. Αυτό είναι απαραίτητο και για άλλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συνδέονται με την κλιματική μετάβαση.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κρίσης από μόνος του δεν θα ήταν αρκετός για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογίας, αν δεν άλλαζε η στάση των ΗΠΑ. Η αποφασιστική και εποικοδομητική δέσμευση της Ουάσιγκτον, την οποία εξέφρασε η Τζάνετ Γέλεν στη σύνοδο της G7 στο Λονδίνο και σε άλλες συζητήσεις που διεξήχθησαν διαδικτυακά τους τελευταίους μήνες, φέρνει νέα πνοή, μετά την παρελκυστική στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Αυτή η αλλαγή στάσης αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ευπρόσδεκτα σημάδια της επιστροφής των ΗΠΑ στην πολυμερή προσέγγιση.

Η συμφωνία της G7 καλύπτει την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων πολυεθνικών του πλανήτη. Οι εταιρείες θα καταβάλλουν φόρους εκεί όπου βγάζουν όντως τα κέρδη τους και όχι μόνο εκεί όπου έχουν την έδρα τους. Η G7 συμφώνησε ότι οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να φορολογήσουν τουλάχιστον το 20 % των κερδών (με περιθώριο κέρδους 10 % και πάνω) τα οποία οι εν λόγω εταιρείες αποκομίζουν από δραστηριότητες που ασκούνται στην επικράτειά τους. Όσον αφορά τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου, επιτεύχθηκε συμφωνία επί ενός πραγματικού συντελεστή τουλάχιστον 15 % ανά χώρα. Η G7 επίσης υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας επί των δύο αυτών πυλώνων θα πρέπει να γίνει παράλληλα και ότι απαιτείται εντατική προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου κατά την επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.

Επίσης επιτεύχθηκε συμφωνία επί ενός ζητήματος, το οποίο είχε προκαλέσει έντονη διχόνοια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: το μέλλον των φόρων επί των ψηφιακών υπηρεσιών, τους οποίους θέσπισαν πρόσφατα διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να υπάρξει «κατάλληλος συντονισμός» μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών κανόνων φορολόγησης και της κατάργησης των εν λόγω φόρων και άλλων συναφών, παρόμοιων μέτρων, για όλες τις εταιρείες.

Η G7 είναι μια ομάδα πλούσιων δημοκρατιών στην οποία συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την χαρακτηρίζει πολιτισμική ποικιλομορφία, ωστόσο, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, έχει κοινές απόψεις σε ζητήματα καίριας σημασίας. Φυσικά, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας προκειμένου η συναίνεση που επετεύχθη στην G7 να επεκταθεί στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Γνωρίζω ότι ορισμένοι, κυρίως στην Ευρώπη, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, η περσινή χρονιά μας δίδαξε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξαιρετικές προκλήσεις της εποχής μας μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σχεδιάσουμε κοινές λύσεις. Επιπλέον, πολλές άλλες χώρες της G20 θα ωφεληθούν από τη δικαιότερη κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η κοινή θέση της G7 θα δώσει σημαντική ώθηση στην επόμενη φάση των συζητήσεων, η οποία θα διεξαχθεί εντός του πολύ ευρύτερου «Πλαισίου χωρίς Αποκλεισμούς » των ΟΟΣΑ/G20, το οποίο συγκεντρώνει 139 περιοχές δικαιοδοσίας.

Στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη είμαστε αποφασισμένοι να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο, και αυτό έχουμε την ευκαιρία να το πράξουμε και για τη διεθνή φορολογία, εμπνεόμενοι από τις αρχές της δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας. Η θετική έκβαση της διαδικασίας αυτής θα προσαρμόσει την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης στον σύγχρονο κόσμο. Θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός παγκόσμιου «αγώνα μειοδοσίας» στη φορολογία των εταιρειών. Οι διάφορες χώρες επιδίδονται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε αυτό τον αγώνα, από τον οποίο αναδεικνύονται ελάχιστοι νικητές και δισεκατομμύρια χαμένοι. Πρόκειται για ένα έπαθλο για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα