Παράταση αγωνίας για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Τι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Παράταση αγωνίας για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Τι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών
Πολυκατοικίες στην Αθήνα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ. Αναδόμηση του φόρου με στόχο να "εξουδετερωθούν", σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αυξήσεις.

Το δύσκολο έργο της προσομοίωσης του νέου ΕΝΦΙΑ, μέσα από μια αναλυτική άσκηση που τρέχει το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου απαιτείται ακόμη χρόνος κι έτσι ο άτυπος ορίζοντας, που είχε δοθεί για το Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, απομακρύνεται περαιτέρω.

Πάντως ο νέος προϋπολογισμός, όπως ανέφερε το Σάββατο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα περιλαμβάνει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ ,παράλληλα με την υφιστάμενη μείωση

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει για την ώρα ποιοι θα ωφεληθούν από την εν λόγω μείωση. «Μέχρι τα τέλη Γενάρη θα ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν από την μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ», σημείωσε, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο του 22 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις .«Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ», σχολίασε ο ίδιος.

Όπως, άλλωστε, έχει αναφέρει στο παρελθόν η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».

Ο συμπληρωματικός φόρος

Ήδη, πάντως, η ομάδα εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά μοντέλα και κλίμακες, αλλά και το νέο καθεστώς που θα ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο. Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα, κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά για φορολογούμενους που έχουν πολλά ακίνητα μικρής αξίας και βλέπουν, συχνά, λόγω της «άθροισης» που επιβάλλεται, υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

Για τα Νομικά Πρόσωπα εξετάζεται να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο, ωστόσο πιθανότατα να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Άλλωστε την κατάργησή του συνολικά έχουν ζητήσει φορείς της αγοράς, αλλά και η Επιτροπή Πισσαρίδη, καθώς όπως έχουν αναφέρει λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Επιπλέον, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, τα αυξημένα έσοδα θα προκύψουν, για τον ΕΝΦΙΑ και από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες.

Επιπλέον αλλαγές που εξετάζονται

Με βάση, επίσης, τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με τις αντικειμενικές αξίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών, ώστε και ο φόρος να έχει καλύτερη αποτύπωση σε σχέση με την αξία των ακινήτων αλλά και αποφευχθούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τη μικρή και μεσαία περιουσία. Επίσης, σε σχέση με τους εκπτωτικούς συντελεστές εξετάζεται να διευρυνθούν ώστε να εξουδετερώσουν τυχόν μεγάλες αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, που ξεκινά από το 30% για περιουσία έως 60.000 ευρώ, 27% για περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και 25% για περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Επίσης αναμένεται να διατηρηθούν οι εκπτώσεις % και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες με ακίνητα που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα πληρώσουν περισσότερα. Τέλος υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον ερχόμενο Μάρτιο σε δόσεις που θα καταβάλλονται κάθε μήνα μέχρι το τέλος το χρόνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα