“Παράθυρο” για φόρο φυσικών προσώπων το 2020 και εκπλήξεις στη ΔΕΘ αναζητεί η κυβέρνηση

“Παράθυρο” για φόρο φυσικών προσώπων το 2020 και εκπλήξεις στη ΔΕΘ αναζητεί η κυβέρνηση
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019. Eurokinissi

Τι είπε ο Πέτσας για τις διαπραγματεύσεις σε Eurogroup- EWG και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η μάχη της επιστροφής κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και το σχέδιο της σταδιακής υλοποίησης

Tο “καλάθι” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει την πρώτη φάση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση του αφορολόγητου, ωστόσο στο Μαξίμου αναζητούν και άλλες “εκπλήξεις” με πιθανά σενάρια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και μισθωτούς.

Ταυτόχρονα αναζητείται για το μέλλον “παράθυρο” πιο άμεσης μείωσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων, με τις σχετικές συζητήσεις όμως να συναρτώνται με τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και άρα επί του παρόντος να είναι ανοιχτό το ερώτημα τι θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Και καθώς ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων του EuroWorking Group το θέμα της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, είναι προφανές ότι ενδεχομένως ο δημοσιονομικός χώρος για να έρθει μία πρώτη τουλάχιστον φάση της μείωσης φορολογίας φυσικών προσώπων πιο μπροστά δηλαδή το 2020, μπορεί να προέλθει από εκεί, σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς εάν οι διαβουλεύσεις με το EuroWorking Group, επηρεάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινωθούν μειώσεις φόρων κυρίως για τις επιχειρήσεις αλλά δεν έχει προαναγγελθεί κάτι για τα φυσικά πρόσωπα, απάντησε:

“Καταρχάς οι πολίτες έχουν δει ήδη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πολύ μειωμένα και έχουν νιώσει την τσέπη τους τι θα πει μείωση των φόρων. Ένα δεύτερο είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, που παίρνει ένα βραχνά από τα νοικοκυριά” προσθέτοντας: “Είναι ένα θέμα οι εξαγγελίες, το πότε γίνονται, και άλλο ένα θέμα το πότε πραγματοποιούνται. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες είναι ότι εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουν ότι το 2020 για τα εισοδήματα του 2019 αυτό θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει και η μείωση που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Αυτή αν θα είναι ταυτόχρονη όχι, θα ήθελα να περιμένουμε λίγο χρόνο. Άλλο ζήτημα η εξαγγελία και άλλο η υλοποίηση, στην οποία είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε”.

Στο συνακόλουθο ερώτημα εάν μπορεί να έρθουν σε δεύτερο χρόνο τα μέτρα για τα φυσικά πρόσωπα και όχι στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και εάν ενδέχεται αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση περιμένει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να δώσει ίσως κάτι παραπάνω, ο κ.Πέτσας απάντησε:

“Το ζήτημα όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και των μειώσεων στις δαπάνες προκειμένου να μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το 2019 και το 2020,, είναι ζητήματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε μία οριστική κατάληξη όλων αυτών των συζητήσεων και επομένως το φορολογικό θα περιλαμβάνει όλα όσα έχουμε δεσμευτεί.”

Σημείωσε επίσης ότι “πολλά από αυτά έχουν σταδιακή υλοποίηση όπως και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις έχει σταδιακή υλοποίηση από το 28% στο 24% και από το 24 στο 20% την επόμενη χρονιά”, δίνοντας το στίγμα της σταδιακής εφαρμογής και των ελαφρύνσεων για τη φορολογία φυσικών προσώπων.

Ο κ.Πέτσας ερωτήθηκε και εάν στα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εάν είμαστε κοντά στο να συζητηθεί στο EWG για να εφαρμοστεί από το 2020.

“Σε όλες τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, βασικό ζητούμενο για την Ευρώπη που αντιμετωπίζει τις αναταράξεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και ζητήματα από ένα ένα άτακτο Brexit, είναι να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο,τιδήποτε μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενο, όχι μόνο από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συνέδεσε και το ζήτημα αυτό με αναπτυξιακές πολιτικές όπως είχε γίνει και στο παρελθόν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Euro Working Group και του Eurogroup. Tο EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα, το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για αυτό”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Tόνισε επίσης ότι: “Με τις επισκέψεις του στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο πρωθυπουργός αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα, στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα μας ξεπερνά οριστικά την κρίση και περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας. Σε όλες τις συναντήσεις τόνισε ότι προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που τελικά αυξάνουν τις επενδύσεις φέρνουν δουλειές και κάνουν τη ζωή όλων των Ελλήνων”.

Ανέφερε επίσης ότι στη ΔΕΘ “ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανάπτυξη για όλους, θα περιγράψει το αναπτυξιακό σχέδιο που χτίζουμε και τα οφέλη που θα φέρει σε όλους τους Έλληνες. Στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, σε συνδυασμό με πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή. Επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.”

Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι από 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, με την οποία η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 120 στα 30 ευρώ, το επιτόκιο από το 5% στο 3%, δίνεται δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων με βασική οφειλή χρέη ένα εκατομμύριο ευρώ, δίνεται η δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο 100 χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό και ανακοίνωσε ότι ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ για όσους βρίσκονται ήδη στη ρυθμιση η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα