Στο πάρτι των ευρωομολόγων και η Ελλάδα με το 10ετές ξανά κάτω από 2%. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις λέει η Moody’s

Στο πάρτι των ευρωομολόγων και η Ελλάδα με το 10ετές ξανά κάτω από 2%. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις λέει η Moody’s
Moody's AP

Κάτω από το 2% βρέθηκε ξανά το πρωί η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, ενώ η Moody’s δίνει σε σημείωμα της την συνταγή για την αναβάθμιση: Γερά δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

Οι θετικές προσδοκίες από μια τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι για επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ως αποτέλεσμα την οριζόντια υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων όλης της Ευρωζώνης και μαζί και της Ελλάδας.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς. έσπασε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ψυχολογικό όριο του 2% φτάνοντας το 1,98% το πρωί για να επανέλθει στη συνέχεια της συνεδρίασης στο 2,01%.

Ο πενταετής τίτλος βρίσκεται και αυτός μια ανάσα πριν η απόδοση του υποχωρήσει κάτω από το 1% ( βρίσκεται αυτή την ώρα στο 1,067% ) ενώ και το νέο επταετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,75 έναντι του επιτοκίου 1,9% της αρχικής έκδοσης.

Η ώθηση για την άνοδο των τιμών των κρατικών τίτλων όλης της ευρωζώνης, έρχεται από την προσδοκία ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα την επανεξέταση του QE από το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ της 13 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα δεν θα έχει άμεσο όφελος από μια τέτοια κίνηση, αφού η ένταξη των ομολόγων κάποιας χώρας της Ευρωζώνης στην ποσοτική χαλάρωση προϋποθέτει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα για δύο από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο θα συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα .

Τι ζητάει η Moody’s

Σε ότι αφορά τις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της οικονομίας στις 23 Αυγούστου ζητά δύο πράγματα: Σταθερά δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αύξηση των επενδύσεων και μείωση των φόρων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος.

“Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης, θα είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα “, αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συγγραφέας του report.

“Ενώ αναμένουμε μείωση του φορτίου χρέους της κυβέρνησης στα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα”, επισημαίνει. Η πιστωτική ισχύς της Ελλάδας περιλαμβάνει τον σχετικά εύπορο πληθυσμό της, ένα θετικό προφίλ εξυπηρέτησης χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το υψηλό χρέος, και τη σημαντική στήριξη από την ευρωζώνη.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι σε διαδικασία βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και από πολύ υψηλό επίπεδο. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης, το rating μπορεί να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Αρνητικές πιέσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αντιστρέψει τις προηγουμένως συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα