Περιμένοντας τη δόση

Περιμένοντας τη δόση

Η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Θετικές δηλώσεις Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για "success story" της Ελλάδας

Η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργo μέσα από διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group (ΕWG), του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Eurogroup.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταβολή της δόσης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε η ίδια κοινοτική πηγή.

Το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει το EWG που συνεδρίασε το μεσημέρι, εφόσον κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που θα συνεδριάσει αμέσως μετά.

Στη συνέχεια, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Περιμένοντας τη δόση

Ο Επίτροπος οικονομικής πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί μίλησε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup και τόνισε πως παρά το γεγονός πως δεν θα συζητηθεί μόνο το ζήτημα της Ελλάδας, το κλίμα μοιάζει θετικό και είναι ιδιαίτερα πιθανό να κλείσει η αξιολόγηση. "Αν εξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θεωρώ ότι η απόφασή μας θα είναι θετική, πράγμα που θα ανοίξει την πόρτα για την εκταμίευση των 2.8δισ ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία μας είναι καλή και  υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα οποία διαπραγματευόμαστε, αλλά η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για θετική στάση και ανέφερε πως "επανέρχεται η ανάπτυξη". "Η συνεργασία μας είναι καλή και  υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα οποία διαπραγματευόμαστε, αλλά η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015".

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, νομίζω οικοδομούμε ένα success story

"Πρέπει και εμείς να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη, που είναι το θέμα του χρέους" είπε στη συνέχεια ο Γάλλος πολιτικός και ανέφερε με έμφαση: "Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, νομίζω οικοδομούμε ένα success story". Όπως είπε "εφόσον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους θα πρέπει και εμείς να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας". Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην ουσία της δεύτερης αξιολόγησης. "Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις επί της αρχής ώστε να κινηθούμε προς τα εμπρός, να ανοίξουμε το δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση που έχει να κάνει όχι τόσο με τη νομοθεσία, αλλά την υλοποίησή της".

Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις επί της αρχής ώστε να κινηθούμε προς τα εμπρός, να ανοίξουμε το δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση που έχει να κάνει όχι τόσο με τη νομοθεσία, αλλά την υλοποίησή της

Σε ό, τι αφορά στο Ταμείο, ο Μοσκοβισι εκδήλωσε την επιθυμία του να παραμείνει, αφού όπως είπε αποτελεί θεσμικό εταίρο. "Είναι ένας θεσμός αξιόπιστος που δίνει εγγυήσεις. Το ΔΝΤ μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις, επιθυμεί το θέμα του χρέους να συζητηθεί και να μειωθούν οι δικές του ευθύνες" ανέφερε αλλά σημείωσε πως θέληση της Ευρώπης είναι "να συζητηθεί το θέμα του χρέους, αφού έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα κατά τρόπο αξιόπιστο".

Συγκρατημένος ο Ντάισελμπλουμ

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

EWG: Τη Δευτέρα το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

SHARE:

24Media Network