Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ποιοι κλειδώνουν επιδοτήσεις – Οδικός χάρτης για τις εκκαθαρίσεις πληρωμών

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ποιοι κλειδώνουν επιδοτήσεις – Οδικός χάρτης για τις εκκαθαρίσεις πληρωμών
Πετρέλαιο θέρμανσης ΙΝΤΙΜΕ

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα -εκτός κι αν επεκταθεί το μέτρο- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα υπάρχει η κρατική επιδότηση στην πηγή των 25 λεπτών. Το περιθώριο που δίνεται στα πρατήρια να διαθέσουν τις ποσότητες που έχουν με το “κούρεμα” τιμής είναι μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Σε μερικές μέρες, εντός Νοεμβρίου ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με νέα τα κριτήρια να οδηγούν σε αυξημένα ποσά ενίσχυσης. Εν τω μεταξύ με τις άτοκες δόσεις, μέσω των πιστωτικών καρτών που χορηγούν οι τράπεζες, αλλά και με τις εκπτώσεις που έχουν ανακοινώσει τόσο ο leader του κλάδου παραγωγής ντίζελ θέρμανσης, ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY και ο Όμιλος Motor Oil η αγορά κινείται σταδιακά. Μάλιστα χθες οι μπράντες εμπορίας του Ομίλου Motor Oil, τόσο η Avin όσο και η Shell ανακοίνωσαν μια σειρά από διευκολύνσεις στις πληρωμές.

Δόσεις και “μπόνους”

Συγκεκριμένα η Avin δίνει “μπόνους” 5% για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς για όλη την περίοδο θέρμανσης μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω winbank (ψηφιακής τραπεζικής της Πειραιώς). Παράλληλα, με βάση ανακοίνωση, “τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης AVIN “Κερδίζω” έχουν 0,5 πόντους ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, κερδίζοντας πολλαπλές δωροεπιταγές αξίας 3 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια της AVIN.”

Επίσης, η Coral Α.Ε. – Shell Licensee δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταναλωτές πραγματοποιήσουν παραγγελίες μέσω του 18330, του allSmart.gr και επιλεγμένων πρατηρίων Shell, να λάβουν έκπτωση 10€ ανά 1.000 λίτρα (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διπλάσιους πόντους Smart (1 πόντος ανά λίτρο αντί για 0,5 πόντοι ανά λίτρο) για όλες τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου 2023.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, “οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με όλες τις πιστωτικές κάρτες και να λάβουν έως 12 άτοκες δόσεις (*Ισχύει για πιστωτικές κάρτες και όχι χρεωστικές κάρτες. Ισχύει για συναλλαγές από 250€ και άνω με τις πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας ή από 301€ και άνω για τις υπόλοιπες τράπεζες). “ Τέλος, όπως αναφέρεται, “η Coral – Shell Licensee συνεργάζεται σε επιλεγμένα πρατήρια Shell και με τα Τραπεζικά Προγράμματα Πιστότητας της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, προσφέροντας κέρδος έως 3% στις επιστροφές. Ενώ, όσοι καταναλωτές πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου θέρμανσης 500€ και άνω από τα ίδια επιλεγμένα πρατήρια Shell, για το διάστημα από 14 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2022 με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, θα έχουν κέρδος έως 6%.”

Οι κατηγορίες δικαιούχων

Εν τω μεταξύ με την κοινή Υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, υπάρχουν προσαρμογές προς τα πάνω, στα ποσά επιδότησης και στα κριτήρια. Έτσι, το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης αυξάνεται στα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, ενώ όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και όσοι μετατρέψουν το καυστήρα σε πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα που θα φθάνει έως τα 1.600 ευρώ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επίσης για τους παλαιούς άγαμους δικαιούχους το περιουσιακό κριτήριο αναπροσαρμόζεται στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ αλλά πολλοί είναι αυτοί που θα βρεθούν εκτός ενίσχυσης καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν χαμηλά.

Αναλυτικότερα, με βάση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες οι δικαιούχοι της επιδότησης: Συγκεκριμένα:

1. Στην πρώτη ομάδα είναι οι παλιοί δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα για να στηριχθούν για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή υγραερίου, ή υπηρεσιών τηλεθέρμανσης, ή καυσόξυλων ή πέλετ (μόνο για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) . Γιαυτούς θα υπάρξει αυξημένο επίδομα, που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ.

2. Στη δεύτερη ομάδα είναι όσοι πήραν πέρσι το επίδομα έχοντας καυστήρες με φυσικό αέριο. Αν φέτος, οι ίδοι αυτοί δικαιούχοι, “κάψουν” φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις 2 κατηγορίες των παλαιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

3. Στην τρίτη κατηγορία είναι οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Γιαυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Στόχος είναι μέσα από αυτή την ρύθμιση να περάσουν στο πετρέλαιο θέρμανσης όσοι πέρσι είχαν ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί, μάλιστα, θα έχουν διπασιασμένο το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Αλλαγές επί τα βελτίω αναμένονται και στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους αναμένεται να “ακολουθήσει τον πληθωρισμό” κατά κάποιο τρόπο και εκτιμάται ότι θα ανέβει στις 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Παραδείγματα για το ύψος της ενίσχυσης

Με βάση, έτσι, τα νέα δεδομένα, το ποσό του επιδόματος ανάλογα με την περιοχή, την οικογενειακή κατάσταση και την κατηγορία των δικαιούχων διαμορφώνεται ως εξής

– Για παλαιό δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,43 = 150). Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι.

– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται σε 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71) ενώ για νοικοκυριό με ένα παιδί το ποσό διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ και για δύο στα 348 ευρώ.

-Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι

– Για νοικοκυριό με δύο παιδιά στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι

– Οικογένεια με δύο παιδιά με κύρια κατοικία στο Δήμο Αθηναίων που χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ ενώ φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θα λάβει 421,4 ευρώ.

– Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει φέτος επίδομα για πρώτη φορά το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ πέρυσι ενώ για το ίδιο νοικοκυριό στη Φλώρινα σε 1.156 ευρώ από 578 ευρώ και στο Καρπενήσι σε 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Διάθεση του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης

Την ίδια ώρα με Απόφαση (ΓΔΟΥ 77/2022) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, καθορίζεται μηχανισμός εκκαθάρισης, πληρωμής ή επιστροφής της επιδότησης των 25 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα η αλυσίδα αξίας θα κληθεί να επιστρέψει πίσω την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, αν δεν διαθέσει όλες τις επιδοτούμενες ποσότητες στους τελικούς καταναλωτές με τη λήξη της περιόδου που έχει οριστεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, (εκτός κι αν επεκταθεί το μέτρο) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα υπάρχει η κρατική επιδότηση “στην πηγή” των 25 λεπτών. Το περιθώριο που δίνεται είναι μέχρι και 10 Ιανουαρίου 2023. Μέχρι τότε, δηλαδή, μπορούν να διαθέτουν στην αγορά με μειωμένη τιμή, καύσιμα τα οποία προμηθεύτηκαν εντός του 2022 που ισχύει η επιδότηση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, με τον νέο μηχανισμό επιδότησης που ισχύει από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, είχαν εφοδιαστεί μέχρι χθες 2 στα 3 πρατήρια της χώρας (περίπου 1.000 από τα σχεδόν 1.500 συνολικά) που πουλάνε πετρέλαιο θέρμανσης. Και από την Παρασκευή έως εχθές η τιμή μεσοσταθμικά κινείται στα 1,414 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα