Πολυνομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών: Πώς “κλειδώνει” η μείωση του ΕΝΦΙΑ – Οι “κόφτες”

Πολυνομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών: Πώς “κλειδώνει” η μείωση του ΕΝΦΙΑ – Οι “κόφτες”
Φορολογικές δηλώσεις eurokinissi

Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με “δικλείδες” που λειτουργούν ως “κόφτες” και ελάχιστο “κατώφλι” σε σχέση με τα αποζημιούμενα κοστολόγια ανακατασκευών μπήκε προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η διάταξη για τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βέβαια, σήμερα, για μια κατεστραμμένη κατοικία, το κόστος πλήρους ανάταξής της κινείται σε διπλάσιο, κατ΄ ελάχιστον, επίπεδο (με το κλειδί στο χέρι και με την επίπλωσή της).

Στόχος, ωστόσο, με την διαμόρφωση όρου για ένα ελάχιστο ποσό ανακατασκευής για τα ασφαλιστήρια, είναι να μπλοκαριστεί η όποια προσπάθεια για σύναψη συμβολαίων που παρέχουν, μεν ασφάλιση, αλλά όχι ουσιαστική αποζημίωση κι έτσι να υπάρχει “κούρεμα” στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς, όμως, να εμπεδώνεται στην πράξη το πνεύμα της διάταξης, που δεν είναι άλλη από θωράκιση της περιουσίας έναντι της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Να σημειωθεί, ότι ήδη στην αγορά υπάρχουν λύσεις συμβολαίων με πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, με μεγάλες “απαλλαγές”, που όμως δε λαμβάνουν υπόψη π.χ. το κόστος ανακαίνισης, μεταφέροντας μεγάλο μέρος της αποζημίωσης στον πολίτη. Έτσι, για να αποφευχθούν “κόλπα” για μείωση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ασφάλιση, η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα δίνεται με έναν ελάχιστο παρονομαστή ανακατασκευών, έστω και χαμηλό σε σχέση με την πραγματικότητα, και εάν η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, κάτι που όμως έχει συναντήσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Επίσης, ξεκαθαρίζεται, ότι υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογών. Όπως αναφέρεται, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται.

Στο κατατεθέν νομοσχέδιο, επιπλέον, υπάρχουν προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Δηλαδή, αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ουσιαστικά, αν η κατοικία ασφαλίστηκε για έξι μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται στο 5%.

Έτσι, όσοι, ήδη, έχουν συμβόλαια για όλο το 2023 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 να μειώνεται κατά 10% .Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Δηλαδή:

-Ασφάλιση για 12 μήνες, έκπτωση 10%

– Ασφάλιση για 9 μήνες, έκπτωση 7,5%

– Ασφάλιση για 3 μήνες, έκπτωση 2,5%

Ωστόσο, ένα συμβόλαιο με ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους μέχρι τώρα, έναντι φυσικών καταστροφών, μπορουν να το κάνουν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κι έτσι να πάρουν μια μικρή μείωση (2,5%) στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Αναλυτικά η διάταξη

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται στη διάταξη, στο άρθρο 44 “για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων (1000) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης του πρώτου εδαφίου είναι μικρότερη του ενός (1) έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσαρμόζεται αναλογικά. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται το κόστος της αξίας ανακατασκευής του ακινήτου, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ποσό του δευτέρου εδαφίου, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.”

Να σημειωθεί ότι οι κατοικίες, που κατασκευάστηκαν, προ του 1960, δεν ασφαλίζονται, όπως και τα αυθαίρετα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα