Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομής που κατασκευάζονται

Διαβάζεται σε 4'
Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομής που κατασκευάζονται
EUROKINISSI

Για τον ΒΟΑΚ το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, ένας μεγάλος στόχος είναι να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τέλος του 2024 με αρχές του 2025.

Με σημαντικά ορόσημα τρέχουν τα μεγάλα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, είτε βρίσκονται σε δημοπράτηση, έχουν πλέον χρονικά οριοθετηθεί προκειμένου να υπάρξει ένας χρονικός προσδιορισμός, ένας μπούσουλας, πάνω στον οποίο θα μπορεί το υπουργείο και η κυβέρνηση να τα τρέξει.

Στο έργο του Ε65, το έργο για το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα που θα συνδέσει το “τυφλό” σήμερα τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Αντίστοιχα θα δοθεί και το πρώτο υποτμήμα από το βόρειο τμήμα δηλαδή από Τρίκαλα μέχρι Καλαμπάκα. Η συνολική ολοκλήρωση μέχρι την περιοχή του Κηπουρειού όπου ο Ε65 θα συνδεθεί με την Εγνατία Οδό τοποθετείται το 2025.

Για τον ΒΟΑΚ για παράδειγμα το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, ένας μεγάλος στόχος είναι να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Αυτό εφόσον δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται για το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Αντίστοιχα μέσα στο 2024 εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν τα έργα για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη (ΣΔΙΤ) από το ανάδοχο σχήμα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Για το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος επίσης θεωρείται πως τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα. Συνολικά τα έργα του ΒΟΑΚ έχουν σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ το κυρίως έργο έχει και από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τα ορόσημα σε άλλα μεγάλα έργα

Για το Flyover τα έργα εκτιμάται πως θα επιταχυνθούν μέχρι τις αρχές καλοκαιριού και το έργο να έχει αποπερατωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Να θυμίσουμε πως ανάδοχο σχήμα είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μυτιληναίος. Για το έργο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία λόγω του ήδη βεβαρημένου κυκλοφοριακού, ωστόσο το έργο με την ολοκλήρωση του θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στην διαμπερή κυκλοφορία της περιφερειακής της πόλης.

Για το Πάτρα-Πύργος το χρονοδιάγραμμα οδηγεί την ολοκλήρωση του έργου το 2025. Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2025 εκτιμάται ότι θα υπάρξει λειτουργική ολοκλήρωση στο τμήμα Κάτω Αχαΐα-Πύργος και παρομοίως τον Μάιο (18.5.25) στο τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαΐα. Η πλήρης ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται τον Αύγουστο του 2025. Ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι από φέτος θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα σημαντικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου.

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ολοκλήρωση της περιόδου μελετών-κατασκευών εκτιμάται για το 2025, το πέρας περιόδου της δοκιμαστικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου το 2026 και μαζί και η ολοκλήρωση του έργου. Η εμπορική λειτουργία τοποθετείται το 2027.

Για το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει και την τύχη του έργου. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου για να μπορέσει να οδηγηθεί σε υλοποίηση.

Στον πρώτο χρόνο εργασιών είναι και τα δύο τοπικά οδικά έργα Μπράλος-Άμφισσα και Παράκαμψης Χαλκίδας. Στην αναμονή εκκίνησης των έργων είμαστε και στο τρίτο οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Τα σιδηροδρομικά έργα

Σημαντικά ορόσημα όμως υπάρχουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για τα σιδηροδρομικά έργα. Ύψιστη προτεραιότητα είναι τα έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης στην Κεντρική Ελλάδα. Οι διαγωνισμοί εκτιμάται ότι θα βγουν άμεσα και οι ανάδοχοι θα έχουν αναδειχθεί μέχρι το καλοκαίρι. Με τα έργα θα επιχειρηθεί από το υπουργείο να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στα συνεχιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά τους θα είναι η ανύψωση τους κατά τμήματα για να μην “βουλιάζουν” όταν εκδηλώνονται τα φαινόμενα αυτά. Το κόστος τους εκτιμάται σε περίπου 450 εκατ.

Παράλληλα μέσω του ΕΣΠΑ προχωρούν σημαντικά έργα όπως οι ηλεκτροκινήσεις στα τμήματα Κιάτο-Αίγιο, Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, τα έργα στον Κεντρική Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας και η νεά διπλή γραμμή Αίγιο-Ρίο. Τα έργα αυτά εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν σταδιακά την διετία 2025-2026.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα