POS: Στο “νήμα” η διαδικασία – Τι κρίνει την παράταση

Διαβάζεται σε 3'
POS: Στο “νήμα” η διαδικασία – Τι κρίνει την παράταση
iStock

Καθυστερήσεις σε πολλές επιχειρήσεις και προμηθευτές. Το όλο έργο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα Πέμπτη, θα κριθεί η όποια παράταση, της διασύνδεσης των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 29/2, ωστόσο παραμένει ένας αριθμός που φαίνεται να μην προλαβαίνει να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες καθώς καθυστερήσεις καταγράφονται από τους προμηθευτές.

Σε σύσκεψη, που αναβλήθηκε χθες λόγω του αιφνίδιας περιπέτειας υγείας του Κ. Χατζηδάκη και θα γίνει σήμερα, θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ και θα ληφθούν αποφάσεις

Συνολικά 400.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Τις τελευταίες ημέρες οι συνδέσεις φτάνουν στις 4.000 έως 5.000 συνδέσεις καθημερινά, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Επίσης, αιτήματα για παράταση μετά την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ωστόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να επιλύσουν τεχνικά προβλήματα και να επιταχύνουν τις διασυνδέσεις. Πάντως, το παράθυρο μικρής παράτασης ή της ανοχής, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το εγχείρημα, είναι ανοικτό.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν έγκειται τόσο στην απροθυμία των εμπλεκόμενων όσο στο πολυσύνθετο project που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε τέτοια έκταση και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις στις οποίες σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση της αναβάθμισης των POS από τους παρόχους τους και να ανακύπτουν τεχνικά προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης των POS από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών που προβαίνουν και στην τελική διασύνδεση.

Πάντως, το έργο της διασύνδεσης αποτελεί ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και άρα δε χωρούν πολλές καθυστερήσεις. Έτσι υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζονται σε μια σχετική ανοχή για ένα μικρό διάστημα

Σημειώνεται ότι στους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου.

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από 1ης Μαρτίου αυτές έχουν ως εξής:

1.Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

– Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία

– Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

2. Στους παρόχους POS

– Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

3. Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

4. Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»)

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ

5. Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα