Πόση περιουσία έχουν οι Έλληνες

Διαβάζεται σε 2'
Θησαυροφυλάκιο
Θησαυροφυλάκιο ISTOCK

Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα επίπεδα προς της κρίσης των μνημονίων παραμένει η αξία της περιουσίας των Ελλήνων.

Στο επίπεδο των 749,8 δισεκ. ευρώ βρίσκονται η αξία της περιουσίας των Ελλήνων, το β τρίμηνο του 2023 με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τραπεζας, που προσμετρούν χρεόγραφα, γη, μετοχές κτλ..

Συγκρίνοντας, με το το ύψος στο τέλος του 2009, οπότε και το ύψος της περιουσίας των Ελλήνων έφτανε τα 968,6 δισεκ. είναι εύκολα κατανοητό ότι ακόμη δεν έχει καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τη μακρά κρίση, παρά την όποια ανάκαμψη και την αύξηση των τιμών σε γη, μετοχές κτλ.

Η διαφορά είναι πάνω από 22% και βέβαια οφείλεται, κύρια, στο γεγονός ότι οι τιμές ακινήτων ακόμη δεν έχουν φτάσει στα προ κρίσης επίπεδο, σε πολλές περιοχές, και παρά την άνοδο σε άλλες τουριστικές, κύρια, περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, πρόσφατα, στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,8% το 2022.

Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το δεύτερο τρίμηνο 2023 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 14,1%.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση.

Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59).

Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 90,6 το δεύτερο τρίμηνο 2023, υπολειπόμενος κατά 11,1% από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα