Πόσο παραγωγικοί είμαστε οι Έλληνες;

Πόσο παραγωγικοί είμαστε οι Έλληνες;

Μπορεί οι Έλληνες να είμαστε από τους λαούς που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στον πλανήτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και οι πλέον παραγωγικοί

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την παραγωγικότητα, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη μιας οικονομίας, παρουσιάστηκαν στην τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτή μπορεί η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που οι εργαζόμενοι της εργάζονται από τις περισσότερες ώρες στον κόσμο όμως αυτό δεν φαίνεται να φέρνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Η παραγωγικότητα, που είναι αποτέλεσμα του ΑΕΠ της χώρας/ώρες εργασίας, όπως φαίνεται και από το σχετικό γράφημα του Statista, σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο καθώς φέρνει ως αποτέλεσμα μόλις 43,8 δολάρια όταν Ιρλανδία, που είχε βρεθεί επίσης σε μνημόνια αλλά φιγουράρει τώρα στην κορυφή της σχετικής λίστας, αγγίζει τα 100 δολάρια.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα μίας χώρας είναι τρεις: οι επενδύσεις σε κεφαλαιακό εξοπλισμό, οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και η καλή οργάνωση και λειτουργία των αγορών. Για την Ελλάδα από τα βασικότερα προβλήματα που συνδέονται με τους παραπάνω παράγοντες είναι η περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις καθώς και η έλλειψη θέσεων με υψηλή παραγωγικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφή καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας ενώ στην Ευρώπη ακολουθείται από το Λουξεμβούργο (98,5 δολάρια) όπου ο βασικός πυλώνας της οικονομίας είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα