Προειδοποίηση Μοσκοβισί: Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Προειδοποίηση Μοσκοβισί: Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί AP

Το Brexit είναι ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στο Νταβός, όπου Ευρωπαίοι και Βρετανοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον επικίνδυνα.

Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και εναπόκειται στους Βρετανούς να δηλώσουν στην ΕΕ την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και περιμένει, και κανείς δεν θέλει μια έκβαση χωρίς μια συμφωνία, ενώ η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

“Οι Ευρωπαίοι υποτιμούν μια έξοδο χωρίς συμφωνία”

Η Βρετανία δεν θα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες έως τον Μάρτιο εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία διότι οι σημερινοί εμπορικοί εταίροι υποτιμούν την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ για όταν θα αποχωρήσει από την Ένωση. Εάν αποχωρήσει έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία, τότε ξεκινά μια μεταβατική περίοδος, διατηρώντας σε ισχύ τις σημερινές εμπορικές διευθετήσεις έως το τέλος του 2020. «Ίσως να μην είναι δυνατόν να έχουμε όλες (τις εμπορικές συμφωνίες ολοκληρωμένες) διότι κάποιες χώρες δεν πιστεύουν ακόμα ότι αποτελεί πιθανότητα η μη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Φοξ σε συνέντευξή του στο BBC στο Νταβός.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας είναι μια πραγματική πιθανότητα, και χρειάζεται να προετοιμαστούν γι’ αυτό, διότι εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση, ακόμα κι αν είναι προσωρινή, στην εμπορική σχέση που έχουμε με αυτές τις χώρες κατά προτίμηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα