Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ύφεση 7,9% στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ύφεση 7,9% στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο οικονομικών Eurokinissi

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σενάρια. Το βασικό προβλέπει ύφεση 4,7% και το δυσμενές ύφεση 7,9%.

Βασικό σενάριο για ύφεση 4,7% του ΑΕΠ (όσο και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων) και ένα δεύτερο δυσμενές σενάριο στο οποίο η ύφεση φτάνει στο 7.9% του ΑΕΠ περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2020 που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζεται οικοδόμηση των σεναρίων ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7% . Στο δυσμενές σενάριο η μείωση του ΑΕΠ φτάνει στο 13,35% του ΑΕΠ πριν λήψη μέτρων στήριξης

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE.
  • Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
  • Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς που προβάλλει στην ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Υπουργείο Οικονομικών έχει να κάνει τις εξής παρατηρήσεις:

Το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η Κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Επίσης, αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι «η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019», ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, για το 2019:

  • Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!
  • Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007!
  • Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το 4ο τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006!

Οικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης

 Αυτές έχουν ως ακολούθως:

 

Βασικό σενάριο

Δυσμενές σενάριο

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

-4,7%

-7,9%

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα

-10,0%

-13,2%

Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA

-1,9%

-2,8%

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα