Πρόταση για συμβιβασμό με μέτρα σε δύο δόσεις. Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη

Πρόταση για συμβιβασμό με μέτρα σε δύο δόσεις. Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, στην οποία σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επρόκειτο να συζητηθεί σχέδιο της Κομισιόν για συμβιβασμό με “σπάσιμο” των μέτρων σε δύο δόσεις. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως αύριο ή πριν το Eurogroup της Παρασκευής. "Εφικτή η συμφωνία" έγραψε στο twitter ο Μοσκοβισί

Την πρόταση για εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις (1,8 δισ. από το 2019 και 1,8 δισ. ευρώ το 2020) συζητά η ομάδα των δανειστών με την ελληνική πλευρά.

Αυτό τόνισε το βράδυ της Τετάρτης στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προσερχόμενο για τη βραδινή τηλεδιάσκεψη, η οποία αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους, είπε πως στόχος είναι να έρθουν τα δύο μέρη πιο κοντά σε συμφωνία.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το σενάριο του συμβιβασμού βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που περιέγραφε νωρίτερα σήμερα τηλεγράφημα του Bloomberg, το οποίο προβλέπει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ το 2019 μόνο από περικοπές συντάξεων και 1% του ΑΕΠ από το περικοπή του αφορολόγητου.

Με άλλα λόγια η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι να γίνει προσαρμογή 0,7% – 0,8% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 0,2%-0,3% από περικοπή του αφορολόγητου ώστε να συμπληρωθεί το 1% του ΑΕΠ για το 2019.

Αντίστοιχα για το 2020 η συνολική προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από τη μείωση του αφορολόγητου (0,7-0,8% του ΑΕΠ ) και το υπόλοιπο ( 0,2-0,3% του ΑΕΠ) να προκύψει από τη μείωση των συντάξεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρόταση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κατ αρχήν συμφωνία και της ελληνικής πλευράς. Δεν έχει όμως ακόμη τη συμφωνία του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι πρότινος επέμενε ότι το σύνολο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ ( 2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να ληφθούν το 2019 για λόγους αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα ένα από τα επιχειρήματα του Ταμείου είναι ότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και αν υπάρχουν μέτρα τα οποία θα έχουν ψηφιστεί αλλά δεν θα έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν από την αρχή του χρόνου η νέα ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να τα καθυστερήσει ή ακόμη και να τα αναστείλει μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε πιθανότατα  για αύριο Πέμπτη ή θα περιοριστεί σε μια σύντομη συνάντηση νωρίς το πρωί της Παρασκευής και πριν από την έναρξη του Eurogroup της Παρασκευής.

Μοσκοβισί: Θα πιέσουμε για συμφωνία στο Eurogroup

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε εφικτή τη συμφωνία και τόνισε ότι θα πιέσει στο Eurogroup στη Βαλέτα προς αυτή τη κατεύθυνση.


Ντάισελμπλουμ: Οι εργασίες συνεχίζονται

Σημειώνεται, τέλος ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε στο Twitter πως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε συνομιλίες και επαφές με τις ελληνικές αρχές και πως “οι εργασίες συνεχίζονται”.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα