Προσδοκίες για αλλαγή στάσης του ΔΝΤ

Προσδοκίες για αλλαγή στάσης του ΔΝΤ
Negotiation of the government with the technical teams on the second review of the third bailout program at the Hilton Hotel, Athens, Greece on February 28, 2017. / - Hilton, , 28 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Ελπίδες να μειωθεί ο λογαριασμός των μέτρων που τελικά θα ζητήσει το ΔΝΤ άνοιξε η συνάντηση της Τετάρτης. Το “μπαλάκι” στα τεχνικά κλιμάκια από τα οποία θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος

Βάσιμες προσδοκίες για λιγότερα πρόσθετα μέτρα τόσο σε φόρους όσο και σε συντάξεις υπάρχουν από τις τεχνικές συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνοκράτες των θεσμών με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να συνυπολογιστούν στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τα στοιχεία μέχρι και το τέλος του 2016 .

Βασικός στόχος είναι να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι προβλέψεις του για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και να αναθεωρήσει την θέση του ότι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ χρειάζονται μέτρα λιγότερα από 2% του ΑΕΠ ( 3,6 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.

Δεύτερη αποστολή των τεχνικών κλιμακίων θα είναι ο επανακαθορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2018 το οποίο μέχρι τώρα οι δανειστές υπολογίζουν στα 700 εκατ. ευρώ ζητώντας νέα μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Αν μπορεί να υποστηριχτεί ένα θετικό carry over από τις προβλέψεις που θα παρουσιάσουν οι υπηρεσιακοί του ΥΠΟΙΚ τότε το κενό μπορεί να κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Πάντως η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ έχει αρχίσει να διαφαίνεται καθώς στην τετράωρη σύσκεψη της Τετάρτης με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου, οι άνθρωποι του ΔΝΤ υπενθύμισαν ότι η έκθεση το άρθρου IV που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα έλαβε υπόψη της τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για μέτρα και αντίμετρα. Ως αποτέλεσμα της συζήτησης σύμφωνα με την ίδια πηγή «σε κάποια από αυτά έμειναν σύμφωνοι, σε κάποια ζήτησαν διευκρινήσεις και σε κάποια άλλα είχαν σοβαρές αντιρρήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι γι’ αυτό αποφασίστηκε το θέμα να τύχει περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας.

Η συζήτηση για μέτρα αντίμετρα και το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή .

Την Πέμπτη οι συναντήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ομάδων θα αφορούν τις ενεργές δράσεις απασχόλησης με την αρμόδια υφυπουργό κ. Ράνια Αντωνοπούλου και το εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις κόκκινες οφειλές των επιχειρήσεων με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Θετικά μηνύματα για το QE

Στο μεταξύ δημοσίευμα της «Καθημερινής» θέλει την κ. Άνγκελα Μέρκελ να έχει συναντηθεί από τις 10 Φεβρουαρίου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προσφέροντας όμως μόνο μια «υποσχετική» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Κατά την συνάντηση η Γερμανίδα Καγκελάριος συζήτησε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα μέτρα που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά δίνοντας μια αναλυτικότερη περιγραφή τους αλλά χωρίς να τα ποσοτικοποιεί εκ των προτέρων.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι αν η ΕΚΤ δεν έχει σαφές σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν έχει τα περιθώρια να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι η κ. Μέρκελ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της αφού υπάρχει βούληση από το Βερολίνο το θέμα να κλείσει πριν τις Γερμανικές εκλογές.

Η συνάντηση αυτή προηγήθηκε αυτής που είχε στο Βερολίνο με την επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έδωσε σε δηλώσεις της προτεραιότητας στα μέτρα τονίζοντας ότι η λύση για το χρέος μπορεί να δοθεί και το 2018.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα