Προστασία πρώτης κατοικίας: Παρά τα “αγκάθια”, η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Προστασία πρώτης κατοικίας: Παρά τα “αγκάθια”, η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα
Σπίτια στη Αθήνα - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με δεδομένο όμως ότι τώρα η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε μνημόνιο και η προσπάθεια για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" βρίσκεται καθ΄οδόν και επιχειρήματα η λύση εκτιμάται ότι μπορεί και να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε της προθεσμίας.

Τη «μέση λύση» που θα οριστικοποιήσει τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη μέχρι και την Δευτέρα αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

 Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παραλλήλιζαν τις συνομιλίες με αυτές της πρώτης αναθεώρησης του νόμου Κατσέλη το 2015.

 Η συμφωνία ήρθε με υποχώρηση περισσότερο των δανειστών και λιγότερο της ελληνικής πλευράς. Με δεδομένο όμως ότι τώρα η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε μνημόνιο και η προσπάθεια για την μείωση των κόκκινων δανείων βρίσκεται καθ΄οδόν, η λύση εκτιμάται ότι μπορεί και να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε της προθεσμίας.

 Με άλλα λόγια παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν χθες από τους εκπροσώπους των θεσμών υπάρχουν -βάσιμες- προσδοκίες για συμφωνία το αργότερο μέχρι και την Δευτέρα. Σε αυτήν την περίπτωση προλαβαίνει να ενημερωθεί και το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Με την θετική εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Πού διαφωνούν

Ωστόσο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, επιβεβαιώθηκε η πίεση των θεσμών για την μείωση της λεγόμενης περιμέτρου κάλυψης του νέου καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ (υπάρχει και η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση του ορίου στα 200.000) έναντι του ορίου των 250.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια τελικά μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης δέχθηκαν να ενταχθούν μεν αλλά καλύπτοντας υποθήκες όχι μεγαλύτερες από 130.000 ευρώ.

Ζήτησαν επίσης να μειωθεί και το ανώτατο όριο οφειλής στην ρύθμιση από τις 130.000 που είχε συμφωνηθεί με τους τραπεζίτες στις 100.000 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στο όριο των καταθέσεων όσων μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση από τις 31.000 ευρώ στα 20.000 ή και τις 15.000 ευρώ.

Καταλύτης των εξελίξεων ο Ντέκλαν Κοστέλο

Ως καταλύτης των εξελίξεων αναμένεται να λειτουργήσει η χθεσινή άφιξη του επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος αναμένεται να μεσολαβήσει για να βρεθεί η μέση λύση. Με δεδομένο ότι και η ΕΕ έχει αντιρρήσεις στο σχέδιο που είναι η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης δανειστών το πιο πιθανό είναι να ζητηθούν υποχωρήσεις «στη μέση του δρόμου».

Με μια υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλό χαρτί της ελληνικής οικονομίας την δημοσιονομική σταθερότητα για να πείσει κυρίως την ΕΚΤ να υποχωρήσει. Προς το ΔΝΤ να γίνει η υπενθύμιση ότι όσο νωρίτερα πάρει η Ελλάδα τα 970 εκ. ευρώ τόσο γρηγορότερα θα αποπληρώσει και η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του χρέους της προς το Ταμείο.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν χθες την στασιμότητα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επαναλάμβαναν όμως ότι αν υπάρξει κοινός τόπος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τα αλλά τρία ανοιχτά θέματα, ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, η παραχώρηση της Εναντίας και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου μπορούν να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version