Προβόπουλος: "Κοιμόμουν με ευρώ και δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω με δραχμή"

ΑΘΗΝΑ- Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ- Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

"Δεν ήξερα με ποιο νόμισμα θα ξυπνούσα" λέει ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Απελευθερωμένος δήλωσε ότι νιώθει ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που παρουσιάστηκαν οι δύο εκδόσεις της Τράπεζας "Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928 - 2008" και "Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης - Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008 - 2013".

Μετά την παρουσίαστη των βιβλίων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε "απελευθερωμένος και έτοιμος για διακοπές", οι οποίες του έλειψαν τα χρόνια της θητείας του.

"Ζούσα με την αγωνία το καλοκαίρι του 2012 σε τι νομισματικό σύστημα θα ξυπνήσω", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, με το σωστό σχεδιασμό και πολύ δουλειά από τους εργαζόμενους στην τράπεζα απετράπησαν τα χειρότερα.

"Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα τόνισε ότι είναι καλή, διότι εκτός από οικονομολόγος, "γνωρίζει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και ξέρει τα τραπεζικά θέματα".

Σαμαράς: Συνέβαλε στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος

"Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Βενιζέλος: Συνέβαλε στη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα

Εύσημα στον απερχόμενο διοικητή της ΤτΕ έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

"Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στη διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: "Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.

Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του".

(Με  πληροφορίες από εφημερίδα "Το Έθνος")

SHARE:

24Media Network