Προχωρούν οι διαδικασίες για 4 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα

Προχωρούν οι διαδικασίες για 4 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα
Γραμμές τραίνου Getty Images/iStockphoto

Τα έργα αφορούν την ολοκλήρωση της νέας διπλής γραμμής Αίγιο-Ρίο, την ηλεκτροκίνηση στις γραμμές Κιάτο-Αίγιο και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και τη Β`φάση αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών.

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι 4 διαγωνισμοί ύψους 374,8 εκατ. ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα έργα αφορούν την ολοκλήρωση της νέας διπλής γραμμής Αίγιο-Ρίο, την ηλεκτροκίνηση στις γραμμές Κιάτο-Αίγιο και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και τη Β`φάση αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιο προχωρημένος διαγωνισμός αφορά στην ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Αίγιο. Σε αυτό προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ποσοστό έκπτωσης 18,34%. Η σύμβαση έχει ήδη περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επόμενος σταθμός της είναι η έγκριση της από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020). Στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή και τελευταίος σταθμός για να ξεκινήσουν τα έργα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης. Στόχος είναι αυτό να πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Το έργο είναι ύψους 83,97%.

Εξίσου προχωρημένος είναι και ο διαγωνισμός για τα έργα Β`φάσης του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας. Σε αυτόν, προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ με έκπτωση 7,5%. Η σύμβαση έχει σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά θα ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή που θα μας φτάσει στην υπογραφή της σύμβασης (Διαχειριστική Αρχή, παρουσίαση στη Βουλή). Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση εντός καλοκαιριού. Το έργο είναι ύψους 42,14 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τα άλλα δύο έργα

Έτοιμη για να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το μεγαλύτερο από τα τέσσερα, αυτό που αφορά την ολοκλήρωση της νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής, από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Σε αυτό ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με έκπτωση 8,29%.Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. Στόχος είναι και για αυτό το έργο να πέσουν οι υπογραφές ιδανικά εντός καλοκαιριού αφού ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος (έγκριση σύμβασης από Ελεγκτικό Συνέδριο και Διαχειριστική Αρχή, παρουσίαση στη Βουλή). To έργο είναι ύψους 174,97 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Πιο …άγουρος είναι ο διαγωνισμός που αφορά την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Εδώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης του πρακτικού του διαγωνισμού προκειμένου το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ να ανακηρύξει την ΑΒΑΞ ως προσωρινό ανάδοχο του έργου με έκπτωση 11,2%. Στη συνέχεια το έργο, εφόσον δεν έχουμε ενστάσεις ή προσφυγές, θα περάσει στην προσυμβατική περίοδο με στόχο να υπογραφεί μέχρι το Φθινόπωρο. Το έργο είναι ύψους 72,8 εκατ.ευρώ.

Τα τέσσερα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ θα ολοκληρωθούν ως έργα-γέφυρες από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Το σημαντικότερο έργο είναι η επαναλειτουργία της γραμμής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο που παραμένει κλειστή για πάνω από 10 χρόνια. Σημαντικό έργο και αυτό του Σταθμού της Αθήνας που επιτέλους θα συνδεθεί υπογείως με τον σταθμό Μετρό “Σταθμός Λαρίσης” της γραμμής 2 ενώ θα ολοκληρωθούν και όλες οι πλατφόρμες. Τα έργα ηλεκτροκίνησης θα δώσουν τον απαραίτητο νέο αέρα στις γραμμές Κιάτο-Αίγιο και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

Τρέχουν νέα έργα

Παράλληλα όπως είχε αναφέρει το ypodomes.com, προχωρά και η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για το έργο ηλεκτροκίνησης στη μονή γραμμή μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και πλέον απομένει το “ραντεβού” του αναδόχου στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ για την τελετή των υπογραφών.

Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη το πρώτο μεγάλο έργο που αφορά τη σηματοδότηση στη μονή γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με ανάδοχο το σχήμα ΑΒΑΞ-ALSTOM.

Τέλος σε έναρξη διαγωνισμού είναι έξι σιδηροδρομικά έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου που συνδέουν σημαντικά λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Αφορούν τα έργα Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών, Κορωπί-Λιμένας Λαυρίου, Αεροδρόμιο (ή και Γέρακας)-Λιμένας Ραφήνας, Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και σύνδεση Λιμένα Θεσσαλονικης/Δυτικός Προαστιακός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα