Προϋπολογισμός 2020: Κλείνει το κενό – Ανοίγει η συζήτηση για μέρισμα το 2019

Προϋπολογισμός 2020: Κλείνει το κενό – Ανοίγει η συζήτηση για μέρισμα το 2019
Φωτό αρχείου, Βρυξέλλες AP

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κενό του 2020, η Κυβέρνηση εξετάζει ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο κοινωνικού μερίσματος για το 2019.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 με βάση την κατανομή που προβλέπει το ευρωπαϊκό εξάμηνο εστάλη και στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, το προσχέδιο προβλέπει θετικά μέτρα 1,2 δισ. ευρώ, διαρθρωτικά 1,9 δισ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 2,1% του ΑΕΠ για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά το κενό που συζητείται με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσό (από 1 διισ. ευρώ πριν ένα μήνα στα 200 εκατ. ευρώ). Ένα ακόμη “όπλο” προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η διευθέτηση της αγοράς των διαδικτυακών παιχνιδιών με στόχο πρόσθετα σίγουρα έσοδα για το δημόσιο.

Οι εκτιμήσεις τόσο των Βρυξελλών όσο και της Αθήνας είναι ότι θα έχουμε πλήρη συμφωνία μέχρι και το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επομένου μήνα.

Σε ότι αφορά το 2019 ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται ότι θα επιτευχθεί χωρίς πρόβλημα. Εκείνο που θα πρέπει να συζητηθεί είναι το υπερπλεόνασμα για φέτος το οποίο φαίνεται να αυξάνεται όσο τελειώνει ο χρόνος. Ωστόσο και αυτό και κυρίως το ενδεχόμενο που συζητείται αυτές τις μέρες να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα θα οριστικοποιηθεί κατά την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από την Κύπρο που βρέθηκε χθες σε εκδήλωση με τον ομόλογό του κ. Χάρη Γεωργιάδη τόνισε ότι για το επόμενο διάστημα στόχος της οικονομικής πολιτικής θα είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας με παράλληλη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

 Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο που έχει ανοίξει για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2019 ανεξάρτητα από την 13η σύνταξη του Μαΐου φαίνεται ότι προχωρά αφού και τον Σεπτέμβριο τα δημόσια έσοδα βρέθηκαν πολύ πάνω από τον στόχο επιβεβαιώνοντας ότι παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από την αρχή του χρόνου (πχ η 13 η σύνταξη) αλλά και το ποσό των αναδρομικών που θα δοθούν σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων υπάρχει περιθώριο και για κοινωνικό μέρισμα.

Το ύψος του και οι δικαιούχοι θα οριστικοποιηθούν μετά τα μέσα του Νοεμβρίου οπότε θα είναι γνωστή η πορεία των εσόδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα