Προϋπολογισμός: Τζαρτζαρίσματα εντός Βουλής για την “τρύπα” των 396 εκατ. ευρώ

Προϋπολογισμός: Τζαρτζαρίσματα εντός Βουλής για την “τρύπα” των 396 εκατ. ευρώ
Τέταρτη (4η) ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020", την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

Έντονη αντιπαράθεση Τσακαλώτου - Σκυλακάκη. Η παρέμβαση Χουλιαράκη.

Την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Οικονομίας και τέως υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει προκαλέσει η σταθερή θέση του οικονομικού επιτελείο ότι το καλοκαίρι με την αλλαγή της Κυβέρνησης παρέλαβε δημοσιονομικό κενό.

Ο κ.Τσακαλώτος μιλώντας στην Βουλή προκάλεσε τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα σε “μονομαχία” στο ΓΛΚ με αντιπαράθεση στοιχείων αφού κατά την γνώμη του ουδέποτε υπήρξε πραγματικό δημοσιονομικό κενό.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος του ΓΛΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης απάντησε σε μια ανακοίνωση στην οποίο ανέφερε ότι το υποτιθέμενο κενό στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας) γεγονός που το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει.

“Αν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Άλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκ ευρώ η 0.1 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Η ενδεδειγμένη και ασφαλής οδός εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου που παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους, αφού από αυτό αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (no-policy-changescenario). Πεποίθηση μου είναι πως το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από το στόχο του 3.5 τοις εκατό” ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

Σκυλακάκης: Η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν αρέσει

«Η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν μας αρέσει» απάντησε με δική του ανακοίνωση ο υφυπουργός Οικονομικών κ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σε δήλωσή του τόνισε: «Όταν ανέλαβα την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρώτο που ρώτησα τις υπηρεσίες ήταν να με ενημερώσουν γραπτώς για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020. Στις 10 Ιουλίου 2019 οι υπηρεσίες εκτίμησαν γραπτώς ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για το 2019 και 1.080 εκατ. ευρώ για το 2020. Ακολούθησε αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής και αλλαγή δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Καταλαβαίνω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αρέσει στον κ. Χουλιαράκη και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα