Ρώσοι "ρίχνουν" 100 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ρώσοι "ρίχνουν" 100 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
EUROKINISSI

Ρωσικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας RZD, Βλαντιμίρ Γιακούνιν

To ρωσικό σιδηροδρομικό μονοπώλιο RZD είναι έτοιμο να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στην υπό αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Η δήλωση του Γιακούνιν επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι είναι μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων για την απόκτηση της ελληνικής εταιρίας, σχολιάζει το Reuters.

Πηγή κοντά στην διαδικασία είχε πει στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι η RZD εξετάζει την υποβολή προσφοράς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από κοινού με την ΓΕΚ Τέρνα.

Εκτός από την ελληνορωσική κοινοπραξία, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και η γαλλική SNCF και η ρουμανική Grampet Group.

H ελληνορωσική κοινοπραξία ενδιαφέρεται επίσης για την θυγατρική του ΟΣΕ ROSCO που είναι πιθανό να την φέρει αντιμέτωπη με την γερμανική Siemens και την γαλλική εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού Alstom.

«Θέλουμε να επενδύσουμε ιδιαίτερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ», είπε ο Γιακούνιν στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha TV. «Θέλουμε να επενδύσουμε πολλά λεφτά ... εφόσον είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μας υποστηρίξει».

Ο Γιακούνιν θεωρείται ένας από τους παλαιότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτώμενος για το ύψος των επενδύσεων είπε: «Μπορώ σίγουρα να πω ότι πρόκειται για ένα ποσό των 100 εκατ. ευρώ».

Οι δηλώσεις του Γιακούνιν ήταν μεταφρασμένες στα ελληνικά από τον Αlpha.

Η RZD μεταφέρει ετησίως περίπου 1,3 δισ. επιβάτες στη Ρωσία. Εισφέρει το 2,5% του ρωσικού ΑΕΠ και απασχολεί 950.000 εργαζομένους.

Ο Γιακούνιν συνόδευε στην Αθήνα τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Με την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επιχείρησε να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, τέσσερις μήνες μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ.

SHARE:

24Media Network