Σχέδιο εσωτερικής χρεοκοπίας της Ελλάδας

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Δανός Πολ Τόμσεν, αριστερά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ο Γερμανός Ματίας Μορς, δεξιά και κέντρο, ο Γερμανός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2012, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Δανός Πολ Τόμσεν, αριστερά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ο Γερμανός Ματίας Μορς, δεξιά και κέντρο, ο Γερμανός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2012, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Απαραίτητη η σύσταση "ειδικού λογαριασμού" για να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας

Κερδίζει έδαφος η σύσταση "ειδικού λογαριασμού", όπου θα δεσμευθούν τα κεφάλαια του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την "Ημερησία" του Σαββάτου, η δημιουργία του λογαριασμού και η αποδοχή του από την Ελλάδα, είναι το κλειδί για να εγκρίνει το Eurogroup της Δευτέρας τη συμφωνία.

Την είδηση ότι "η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού" μετέδωσε την Παρασκευή και η γερμανική Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η "Ημερησία", με την αποδοχή του "ειδικού λογαριασμού", η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη  με την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών και θα πρέπει να λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, καθώς θα υποχρεωθεί να καλύπτει μόνη της τα ελλείμματά της.

Ουσιαστικά με τον "ειδικό λογαριασμό", οι πιστωτές θα είναι απόλυτα ασφαλείς. Η ΕΕ θα επιβάλει να εκταμιεύονται κατά προτεραιότητα, τα χρήματα που θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των εξωτερικών χρεώσεων της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα διοχετεύει άμεσα σε αυτόν τα έσοδά του.

Έτσι, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Η σύσταση του "ειδικού λογαριασμού" αν τελικά οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα, αποδεικνύει ότι η τρόικα δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις. Επιπλέον η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς το να μη καταβληθεί κάποια δόση δεν θα σημαίνει τίποτα πια για τους δανειστές που θα έχουν εξασφαλίσει τους τόκους τους.

Έκτακτο υπουργικό

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Το υπουργικό θα εγκρίνει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, που περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, το "ψαλίδι" στα ειδικά μισθολόγια και άλλα επώδυνα μέτρα.

Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το επενδυτικό πρόγραμμα "Ήλιος", ενώ στο τραπέζι θα πέσει και η αξιοποίηση του Ελληνικού.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι. Από τη συνομιλία Παπαδήμου-Μέρκελ προέκυψε η καλή πολιτική διάθεση της Γερμανίας για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Spiegel: Δεν υπάρχει διάσωση, μόνο χρεοκοπία για την Ελλάδα

Γιούνκερ: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ"

"Όχι" Σαμαρά στην πρόταση Μερκοζί για λογαριασμό χρέους

SHARE:

24Media Network