Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας
Ελληνική οικονομία Getty Images/iStockphoto

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές.

Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής (4/8) την ελληνική οικονομία ο οίκος Scope Ratings, αναγνωρίζοντας τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, συνδυαστικά με την πολιτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα, τόσο με τις κινήσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων όσο και με τη χαλάρωση των κριτηρίων για τα εχέγγυα, που έχει επιτραπεί να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα χωρίς να έχουν επενδυτική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων για το χρέος, επιδεικνύουν μια πιο βιώσιμη ευρωπαϊκή στήριξη μετά τις πρόσφατες κρίσεις.

Επίσης ο οίκος στέκεται στη σταθερή πτωτική τροχιά για το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, είναι προγραμματισμένες δύο αξιολογήσεις. Η πρώτη στις 7 Σεπτεμβρίου από την DBRS και η δεύτερη από τη Moody’s στις 24 του μήνα.

Ο οίκος DBRS έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB (High) ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, αλλά με αξιολόγηση σταθερή, από τον περασμένο Μάρτιο. Από την άλλη, ο οίκος Moody’s μάλλον θα είναι και ο τελευταίος που θα δώσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, αφού έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3, τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα