Σε έκτακτο Eurogroup: Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Σε έκτακτο Eurogroup: Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ

"Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει το στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να παραδέχεται ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατέληξαν οι επικεφαλής του Eurogroup. Τόσο ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, όσο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσαν μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ότι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.  «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», είπαν.

Οι τρεις δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού. Πάντως, ο Πρόεδρος Σεντένο ανακοίνωσε το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ακόμη και ο πιο αυστηρός παράγοντας της Ευρωζώνης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς».

«Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ειδικές, συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει το στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.  «Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός και γι’ αυτό συζητάμε», κατέληξε.

Ελπίζουμε σε αναθεωρημένο προϋπολογισμό της Ιταλίας

Παράλληλα, την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup στην Κομισιόν για την απόρριψη του Ιταλικού προϋπολογισμού εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, παραπέμποντας στο Eurogroup Δεκεμβρίου.

 «Δε θέλω να καταλήξω σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Η Ιταλία έχει ως τις 13 Νοεμβρίου να απαντήσει και ελπίζουμε να λάβουμε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μπαίνοντας στη συνεδρίαση. «Διάλογος, διάλογος, διάλογος, με σεβασμό στους κανόνες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σε επικοινωνία με τον Ιταλό υπουργό Τρία, ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι η Ιταλία οφείλει να μείνει εντός των κανόνων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα